Четири најгора јутарња пића која често узрокују надимање :: Semberija INFO ::

 

Четири најгора јутарња пића која често узрокују надимање


Извор: Глас Српске

У гужви и ужурбаности свакодневног живота, многи од нас се окрећу слатким јутарњим напицима како би започели дан налетом енергије.

Од заслађених кафа и чајева до воћних сокова и енергетских напитака, ови напици нуде брзу енергију која може бити примамљива за оне који траже угодан почетак јутра. Међутим, битно је бити свјестан потенцијалних недостатака повезаних с конзумирањем слатких пића, јер код неких појединаца могу бити повезани с нелагодом и надимањем.

Ипак требали бисте избјегавати воћне сокове с високим садржајем шећера, кафу с пуно млијека, напитке с протеинским прахом и енергетска пића.

Воћни сокови са високим садржајем шећера


Воћни сокови са високим садржајем шећера, иако наизглед освјежавају, могу допринијети надимању код неких особа. Ови сокови често садрже повишене разине фруктозе, природног шећера који се налази у воћу.

Кафа с пуномасним млијеком

Пуномасно млијеко које се обично користи за кафу, садржи лактозу, шећер који неким људима може бити тежак за пробаву.

Интолеранција на лактозу може довести до надимања. Неке особе су осјетљиве или нетолерантне на ове адитиве као што су млијечни производи, рафинирани шећер или умјетни заслађивачи и ароме. Могуће је погоршати вашу надутост додавањем састојака на које сте осјетљиви, а да тога нису свјесни.

Напици са протеинским прахом

Протеински прах, популаран додатак за изградњу мишића и опоравак, понекад може бити повезан с надимањем код одређених особа. Ова надутост може настати због неколико фактора, укључујући присуство одређених адитива, лактозе или алергена у неким протеинским праховима. Неке формулације садрже умјетне заслађиваче, шећерне алкохоле или протеине ​​на бази млијечних производа који могу допринијети пробавној нелагоди и надимању код осјетљивих особа.

Енергетска пића


Енергетска пића, позната по својим стимулативним ефектима и садржају кофеина, могу допринијети надимању код неких особа. Ови напици често садрже висок ниво шећера, умјетних заслађивача и карбонизације, што може довести до повећаног стварања плинова и надимања. Надаље, кофеин у енергетским пићима може имати диуретски учинак, потенцијално узроковати дехидрацију и утицати на равнотежу текућине у тијелу. Дехидрација може довести до осјећаја надутости и нелагоде.