Јогурт никако не иде уз бурек: Шта је боље узети уз пите? :: Semberija INFO ::

 

Јогурт никако не иде уз бурек: Шта је боље узети уз пите?


Извор: Глас Српске / РТС

Доста људи воли јела као што су бурек, пите и гибанице и многи су одрасли на њима. А и тешко је одолити мирису и укусу домаће кухиње? Ипак поставља се питање колико је здраво да их једемо сваки дан?

Нутрициониста Јелена Аврамов за РТС је савјетовала да то ипак не буде саставни дио исхране сваког дана. Истакла је да су бурек, пите и гибанице врло калорични оброци.

“То су оброци који на 100 грама имају неких 250 до 300 калорија, док је порција бурека у пекари 250 грама. Ви ако сваки дан унесете ту количину бурека, ви унесете 600, 700, па можда чак и више калорија само кроз доручак, плус ако додамо јогурт што је још 100 калорија”, објаснила је нутруциониста и савјетовала да се уз такав оброк укључи салата са јабуковим сирћетом.

Јабуково сирће је одлично за регулисање наглог скока шећера у крви који може да изазове један овакав оброк. Нутриционситкиња је такође савјетовала да оброк прво започнемо салатом, јер ће она створити осјећај ситости, а самим тим и потребу за мањом порцијом бурека.

“Што се тиче састава, ја бих изабрала зељаницу, зато што она садржи сва 3 нутријента, угљене хидрате у виду кора, протеине у виду сира и влакна у виду поврћа. Мање је калорична од класичног бурека”, рекла је нутрициониста Аврамов,.

Шта се најтеже вари?

“У суштини, ја бих рекла да се најтеже варе оне пите које су најмасније, а то су управо буреци, још у комбинацији са месом, то је нешто што ће најдуже да се вари. Проблем код ове хране је што она доста, на неки начин, обара енергију. Ми ујутру када устанемо, поједемо овакав бурек и онда после два, три сата нам се онако приспава, опадне нам енергија и онда људи углавном после посежу за кафом”.

Која је слатка пита најмање калорична?

“Ако гледамо калоријски, бундевара има најмање калорија од ове три (јабука, вишња, бундева). У суштини, не могу да направим неки редослед шта би било најбоље. Ја бих рекла да човек треба, свакако су ово ствари које не треба да буду заступљене свакодневно и човек када поједе нешто слатко, треба да поједе нешто што воли”, саветовала је на крају.