Расе паса које се слажу са мачкама :: Semberija INFO ::

 

Расе паса које се слажу са мачкама


Извор: Независне новине

Ако волите псе и мачке и желите да их држите у истом домаћинству, важно је да се добро припремите како бисте обезбиједили хармоничан однос између ове двије врсте.

Стручњаци Америчког кинолошког клуба тврде да се одређене расе паса боље слажу са мачкама од других. На примјер, разни теријери су узгајани за лов на мале животиње, због чега могу да виде мачке као свој плијен. Сличан проблем постоји и са хртовима који су узгајани да јуре плијен.

Иако се одређене расе боље слажу са мачкама, стручњаци примјећују да већина паса може мирно да живи са мачкама ако су од малих ногу социјализоване и слушају команде.

Осим тога, важно је узети у обзир старост пса или мачке ако у кућу доводите новог љубимца. Ако имате старију мачку која воли да буде сама, постоји велика шанса да ће се врло лоше слагати са разиграним штенетом, без обзира на расу.

АКЦ је издвојио девет популарних раса које се добро слажу са мачкама.

На листи су се нашле сљедеће расе:

Басет

Басети су лојални, стрпљиви и мирни. Могу бити тврдоглави, што отежава обучавање, али су по природи мирољубиви и толеришу друге животиње.

Бигл

Биглови су узгајани за лов у чопорима, због чега су најчешће пријатељски расположени према другим кућним љубимцима. Како су друштвени, највероватније ће посматрати породичне мачке као додатног члана чопора.

Енглески булдог

Иако изгледају застрашујуће, енглески булдози су познати по свом пријатељском темпераменту, а друге животиње виде као пријатеље. Због своје опуштене природе, булдози ће сигурно уживати у друштву мачке.

Кавалије шпанијел краља Чарлса

Кавалије шпанијел краља Чарлса је прилагодљива раса паса, нежни су и неустрашиви. Иако нису много веће од мачака, мало шта их може уплашити. Осим што се добро слажу са људима, ови пси воле и друге животиње.

Шкотски овчар

Шкотски овчари обожавају дјецу, а неки од њих ту љубав показују и према мачкама. Веома су активни и потребно им је доста физичке активности, а могу да толеришу и друге животиње у домаћинству.

Златни ретривер

Златни ретривери су прилагодљиви и разиграни и потребно им је доста физичке активности. Пошто су друштвени, добро се слажу са мачкама.

Лабрадор

Лабрадори су слатки и друштвени и добро се слажу са свима, без обзира на врсту. Они су њежни, интелигентни и воле да удовоље својим власницима.

Патуљасти континентални шпанијел

Минијатурни континентални шпанијели су мали пси, величине мачке, али веома разиграни и радознали, због чега их мачке виде као пријатеље.

Мопс

Мопси су пуни љубави према својим власницима, а када власници нису код куће, мачке им пружају пажњу. Иако су мали, увијек су спремни да се играју са мачкама, преноси Индеx.хр.