Ово је максималан број година које људи могу да доживе :: Semberija INFO ::

 

Ово је максималан број година које људи могу да доживе


Извор: Глас Српске

Ако сте забринути због брзине којом се приближавате свом сљедећем "великом" рођендану, онда имамо добре вијести за вас.

Наравно, навршити 25, 30 или 40 година чини се страшно, али научници тврде да су открили максималне године до којих човјек може да живи и чека вас још добрих година.

Закључци произлазе из студије коју су спровели статистичари са универзитета Ерасмус у Тилбургу и Ротердаму, који су проучавали период у ком је умрло 75.000 људи у Холандији у 30 година до 2017. Занимљиво је да се нису усредсредили на очекивани животни вијек.

Умјесто тога, истраживачи су жељели да испитају колико би појединац могао да живи ако се брине о себи и ако им живот није прекинут због болести или других околности. Узимајући у обзир колико су људи у студији имали година када су умрли, утврдили су да је просјечан животни вијек особе у 90-има.

Научници су сугерисали да је мало вјероватно да ће човјек живјети више од 115 година, али су открили да жене имају мало дужи животни вијек од мушкараца. Док је максимални животни вијек жена износио 115.7 година, процјењује се да мушкарци могу досећи максимално 114.1 годину.

"У просјеку, људи живе дуже. Наравно да се просјечни животни вијек продужио. Ипак, сама максимална горња граница није се промијенила", рекао је професор Џон Еинмахл, један од тројице научника који су спровели студију, рекао је за АФП.

Упркос резултатима овог истраживања, Еинмахл је истакао да постоје случајеви у којима људи крше норме и живе дуже од предложеног максималног животног вијека.

Најстарији човјек којег је икада потврдила Гинисова књига рекорда био је Јапанац Јироемон Кимура, који је доживио 116 година, преноси Б92.