Како утицати на цвјетање орхидеје? :: Semberija INFO ::

 

Како утицати на цвјетање орхидеје?



Орхидеја falenopsis – једна је од најљепших собних биљака. По правилу је купујемо када је у цвату. Временом цвјетови опадају, а власници орхидеја почињу се питати да ли раде нешто погрешно.
Просјечна дужина цвјетања орхидеје јесте три мјесеца. Обично цвјета два или три пута годишње. Пауза између цвјетања може бити одложена и за неколико мјесеци. Да бисте уживали у чешћем цвјетању ове биљке помоћи ће сљедећи савјети.
Како утицати на орхидеју да цвјета:
♦ Сунчева свјетлост је веома важан фактор који утиче на цвјетање орхидеје. Орхидеји треба дневна свјетлост од 10 до 12 сати дневно, иначе неће цвјетати. Ако у јесен или зиму цвијеће нема природну свјетлост, морате је освјетљавати лампама. И корјењу орхидеје је потребна свјетлост. Умјесто керамичких саксија, веома је важно да користите пластичне пропусне саксије које ће корену омогућити да учествује у процесу фотосинтезе.
♦ Смањити количину азота у прихрани. Фосфор треба да има предност, јер у ствари, он стимулише цвјетање.
♦ Важан услов за цвјетање орхидеје је влажност ваздуха. Да бисте повећали влажност, ставите тањир воде поред орхидеје. Током зиме, када је гријање укључено, биљку прскајте водом. Орхидеја воли влажност ваздуха до 60%.
♦ Да би ваша орхидеја процвјетала, потребно јој је мало стреса. Да, добро сте чули. То морате да учините ако орхидеја има све услове, а никако да процвјета. То се дешава, јер је орхидеји превише добро. Због тога морате мало да јој „запријетите“, да је шокирате: смањите заливање или премјестите биљку на пар дана на неко хладније мјесто.
Кроз двије-три недјеље орхидеја треба да пусти пупољке. Овај начин је погодан само за одрасле и здраве биљке.
♦ Понекад, умјесто заливања препоручује се да се у саксију са орхидејом стави пар коцки леда, тако ће она брже процвјетати.
♦ Ако примјетите да код нерасцвјетале орхидеје активно расту корјење или листови, значи да има одговарајући начин развоја. Док се овај период не заврши, биљка неће процвјетати. Будите стрпљиви.
Она воли пуно свјетлости и плаши се претјеране влаге. Заливање је најбоље рано ујутро. Зими се залива једном недјељно, а љети два пута. У току цвјетања потребно је чешће заливање. Ђубриво је од велике помоћи за узгој и цвјетање орхидеје. Преко зиме је период мировања и прехрана се не користи. Чим крену да ничу младице и нови листови креће се са прехраном. Користи се приликом сваког другог заливања. Пошто су орхидеје изузетно осјетљиве, користи се 1/3 концентрата ђубрива, а паметније је узети посебну прехрану за орхидеје. Једном мјесечно орхидеје залијте само обичном водом, да би сте испрали остатке минерала са корења.