Зашто мачке владају у Истанбулу? :: Semberija INFO ::

 

Зашто мачке владају у Истанбулу?


Истанбул је познат по древној историји, феноменалној архитектури и храни, али многи путници ће се сложити да је један од најупечатљивијих аспеката овог огромног града у Турској, сусрет са уличним мачкама.

Мачке у Истанбулу поштују готово сви, а њихов број се процјењује на чак неколико стотина хиљада. Оне су увијек за петама локалним рибарима, често ћете их видјети како дремкају на крововима аутомобила, а понекад их радозналост уведе у продавнице и пословне центре.

Статус које мачке имају у овом дијелу свијета се може појмити у локалној изреци: "Ако убијеш мачку, на том мјесту мораш да иградиш џамију како би добио опрост од Бога"!

Овакав став вуче коријене у исламској легенди у којој је мачка спасила пророка Мухамеда од отровне змије. Утицај ове приче се осјећа и данас на улицама Истанбула, гдје мачке владају.

Иако су мачке препуштене улици, њихова ухрањеност и здравље је на веома добром нивоу, захваљујући становницима града који их редовно хране и пазе. 

Током година, градске власти су доносиле низ закона како би се број мачака смањио. У скорије вријеме спороводи се акција хватања и стерилисања мачака, али овај програм се спроводи споро и прилично неефикасно. 

Као резултат тога, брига о мачкама пада на волонтерска удружења за заштиту животиња и добронамјерне грађане, преноси РТЦГ.

Када се мачка разболи или повриједи, није необично да је људи из комшилука однесу код ветеринара. Ове мачке нису кућни љубимци, али оне и даље имају доста људи који их воле.
(Независне)