Да ли је здрава кафа с млијеком - домаћа или инстант :: Semberija INFO ::

 

Да ли је здрава кафа с млијеком - домаћа или инстант


Foto: Pixabay
Кафа је многима омиљени напитак. Ујутру нас разбуди, чини се да просто не можемо да функционишемо без ње, а што се тиче врсте кафе, укуси су различити.

Неко више воли добру домаћу кафу, неко инстант са млијеком, а ту су и еспресо, капучино... Питали смо нутриционисту Милку Раичевић да ли је и колико здрава пјена на кафи, прије свега домаћој, која је у кућним варијантама најзаступљенија.

"Пена на домаћој кафи нема неку посебну калоријску вредност као сама кафа, али носи са собом мирис кафе, који је препознатљив. Истина је да сама кафа није здрава јер је повезана са здрављем срца и слично, али реалност је да је сви пијемо", каже искрено саговорница за Она.рс.

Када је реч о другим врстама кафе у комбоинацији са млеком, нутрициониста Раичевић каже да је ту већ нешто другачија ситуација.

"Међутим, када пијемо друге кафе, посебно инстант са млеком, па још направите са пеном, добијате погубну комбинацију јер кофеин помешан са млеком даје несварљиву мешавину и проблем за организам. Иста вам је штета ако попијете домаћу или инстант кафу, само је инстант онда тежа за варење. Исто важи и за пену, која, уколико је од млека, има већу енергетску и калоријску вредност и знајте да ћете имати проблем са желуцем јер је састав кафе интензивнији - јасна је Раичевић и додаје да је све популарнија кафа са кокосовим уљем и да колико год делује да је то здрава варијанта, такође отежава варење, зато је избегавајте".

(Независне)