Нове слике из свемира запањиле научнике :: Semberija INFO ::

 

Нове слике из свемира запањиле научнике


Извор: Глас Српске

​Свемирски телескоп "Џејмс Веб" (ЈWSТ) снимио је живописне слике 19 спиралних галаксија, нудећи невиђене увиде у формирање звијезда, галактичку структуру и еволуцију. Слике су открили научници пројекта "Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS)", користећи JWST-ове инструменте NIRCam и МIRI.

Снимљене галаксије сежу од (релативно) оближње NGC5068, удаљене 15 милиона свјетлосних година, до удаљеније NGC1365, смјештене приближно 60 милиона свјетлосних година од Земље. JWST, лансиран 2021. године, био је кључан у преобликовању научног разумијевања раног свемира, фокусирајући се првенствено на инфрацрвени спектар.

Посматрања дају детаљан поглед на отприлике 100.000 звјезданих јата и милионе, ако не и милијарде, појединачних звијезда унутар спиралних галаксија. Томас Вилијамс, астроном са Универзитета у Оксфорду, нагласио је важност тих података.

- Звијезде се рађају дубоко унутар прашњавих облака који потпуно блокирају свјетлост на видљивим таласним дужинама, али ти облаци свијетле на JWST таласним дужинама - појаснио је Вилијамс.

Астроном Џенис Ли, главни научник пројекта PHANGS, истакла је естетску и научну вриједност слика, откривајући причу о циклусу формирања звијезда и повратним информацијама. Лијева је истакла експлозивну активност и уклањање прашине и гасова на различитим нивоима, пружајући квалитативне увиде у динамички процес цјелокупног циклуса формирања звијезда.

Посматрања такође бацају светло на структуру облака прашине и гасова на високом нивоу детаља, протежући се изван Великог Магелановог облака и Малог Магелановог облака.

Ерик Росоловски, астроном са Универзитета Алберта, објаснио је како JWST-ов инфрацрвени приказ омогућује научницима да продру кроз прашину, омогућујући свеобухватније разумијевање рада галаксије у поређењу са ограничењима свемирског телескопа "Хабл", пренео је Ројтерс.

Нове слике телескопа "Џејмс Веб" са својом естетском привлачношћу, преносе увјерљиву причу о замршености свемира, чинећи ове налазе доступним и задивљујућим чак и за ширу јавност.