Земља честих земљотреса: Од чега су грађене куће у Јапану? :: Semberija INFO ::

 

Земља честих земљотреса: Од чега су грађене куће у Јапану?


Foto: Pixnio
Земља излазећег сунца, нажалост је позната по честим земљотресима. Јапан се налази у сеизмички активној регији јер се тамо сударају чак четири тектонске плоче. Недавни је потрес магнитуде 7.6 по Рихтеру на полуострву Ното потегао питање изградње кућа у Јапану и њихове издржљивости на земљотресе. Неизвјесна свакодневица коју узрокује ова природна катастрофа, довела је до превентивног дјеловања у облику изградње кућа отпорнијих на потресе. Традиционалне јапанске куће углавном су грађене од дрвета. Али, у посљедње вријеме, доношењем озбиљних грађевинских закона, куће постају све сигурније.

Јапан је 2024. годину дочекао уз разоран земљотрес магнитуде 7.6 по Рихтеру. Епицентар је био на полуострву Ното. Међутим, Јапанци су навикли на живот с овом природном катастрофом. Кроз године су развили колективну свијест о важности заштите од потреса. Због тога је јавност о овој теми увијек информисана и спремна за учинковит одговор у случају сеизмичким догађаја.

Традиционалне јапанске куће имају карактеристичан и препознатљив изглед. Најчешће се за изградњу таквих кућа користи дрво. Уколико окућница има ограду, она је обично од опеке, камена Оја (врста вулканске стијене) или од дрвених дасака. Ријетки имају и металну ограду. У неким случајевима, умјесто ограде, може се посадити живица.

Како би се спријечило да влага из тла уђе у кућу, под је повишен неколико десетина центиметара. Потпоре су му хоризонталне дрвене греде. Просторије попут кухиње и ходника имају дрвене подове, али остале у којима сједе људи, попут дневног боравка, прекривене су простиркама званим "татами". Оне су традиционално рађене од рижине сламе, али данас се раде од полистиренске пјене. Због тога што људи често сједе на "татамију", обичај је скидати ципеле при уласку у јапанску кућу.

Некада су зидови кућа били израђени од тканог бамбуса ожбуканог земљом с обје стране. Данас је, међутим, у употреби много различитих врста материјала. Често се користи шперплоча. Бројни кровови су у прошлости били прекривени шиндром или сламом, али данас су у питању модернији материјали. Иако се кровови у различитим регијама Јапана разликују, свима им је заједничко да имају нагнуте, а не равне кровове. То је због лакшег протока кишнице.

Једна од карактеристика јапанских кућа је да имају велики кров и стрехе како би се заштитили од врућег љетног сунца, а дрвена конструкција куће подржава тежину крова. Људи су дуго били увјерени да су конструкције од дрвета отпорне на земљотресе. Пракса је показала да то ипак није тако.

Јапански грађевински закони су због честих потреса данас врло строги. Приликом градње куће, у обзир се узимају фактори као што су врста тла, дубина темеља и висина објекта. Такође се захтјева да куће имају флексибилну структуру која се може кретати заједно са земљом током земљотреса, преноси "хоусингјапан".

Модерне куће опремљене су сигурносним системима који могу открити потресе и аутоматски искључити плин и струју како би се спријечили пожари. Многе куће имају и аутоматске системе за гашење пожара и расвјету која се пали како би људи у случају земљотреса брже пронашли излаз из куће.

Чак су и јапански возови опремљени сеизмичким сензорима који у случају потреса аутоматски заустављају воз, а тиме се осигурава већа сигурност путника. На сву срећу, у Јапану постоје подручја која су релативно мање склона сеизмичким активностима. Најсјеверније јапанско острво Хоккаидо удаљено је од мјеста на којима се спајају тектонске плоче. Стога на њему у просјеку има и мање земљотреса, преноси "Бауштела".

(Независне)