Како препознати родне пупољке на воћкама? :: Semberija INFO ::

 

Како препознати родне пупољке на воћкама?


Foto: Bojan Kecman
Извор: Агроклуб

Најједноставно речено, ситнији пупољци су лисни, а већи су родни. Гдје су позиционирани?

Многи воћари, аматери, не могу да распознају који је пупољак родни, а који лисни, па се често разочарају када, након родне године, у наредној скоро да не буде рода. Како би воћка рађала сваке године, мора се обављати квалитетна прихрана током цијеле сезоне.

Воћка ће формирати већи број лисних пупољака, ако је род у тој сезони био добар и зато без добре прихране, воћар не може да очекује добар родни потенцијал за наредну годину.

Већи пуп - род, мањи пуп - лист

Једноставно речено, ситнији пупољци су лисни, а већи су родни. Као што није добро када су на воћкама скоро све родни пупољци, што је случај на примјер код Санта Марије, сорте крушака, исто тако није добро ако су на гранама махом ситнији, лисни пупољци.  

Међутим, не мора да значи да је сваки већи пупољак родни. Ако током вегетације није било довољно добре исхране са елементима који су потребни за формирање рода као што су фосфор, калијум, бор и слично, неће доћи до формирања плодова из сваког већег пупољка. Зато балансирана исхрана воћака и у случају доброг рода, кључан је фактор за формирање генеративних пупољака и за наредну годину.

Важна је исхрана током љета

У пракси то значи да се, од јуна, обавезно, врши прихрана воћака текућим биљним ђубривима, све до пред саму бербу, па и послије, у барем три наврата, све до опадања 50% листова са стабла. Током љета такође се, око стабала, може додати и минерално ђубриво са више фосфора и калијума, а мора да се уради и љетна резидба која ће да ослободи воћку вишка неродних грана и омогући већи доток хранљивих материја у лисне пупољке који онда могу да се формирају у родне.

Које мјере предузети када глодари оштете дебло воћака?

Ако се све што је наведено не уради, воћка ће да уђе у алтернативну родност, тј. једне године ће да прероди, а друге ће да донесе слаб род. Добро исхрањени пупољци, односно, стабла, лакше ће поднијети и прољећне мразеве који посљедњих година наносе све већу штету воћкама.

Позиција родних пупољака 

Код шљива родни пупољци су са стране, а на врху су вегетативни, односно, лисни пупољци који су мањи и није добро ако преовлађују у односу на родне, крупније. Шљива иначе рађа на мјешовитим родним гранчицама, мајским китицама, кратким и дугим родним гранчицама као и копљастим израштајима.

Гдје, када и како резати млада стабла шљива?

Код јабучастих воћака је супротно. Родни пупољци су на врху грана, а са бочних страна су лисни. Рађају на краћим, набораним, израштајима, те кратким и дужим родним гранама.

Постоје и мјешовити пупољци који су средње развијени, али они у огромном броју случајева дају лист, не плод. Поменута исхрана током љетних мјесеци, нарочито од јуна до августа, омогућиће да пупољци који расту у пазуху листова или на родним колачима, такође буду родни. Што више таквих родних пупољака, већи род у наредној години.