Ово је најпрометнији пјешачки прелаз на свијету :: Semberija INFO ::

 

Ово је најпрометнији пјешачки прелаз на свијету


Најпрометнији пјешачки пријелаз на свијету налази се у токијској четврти Шибуја, у којој се налазе многе знаменитости, али и незаобилазна мјеста модерне и поп културе, стога је она препозната и као мјесто узбудљивог ноћног живота, мјесто на које се долазите показати и видјети "кога има".

Али за велику фреквентност самог прелаза заслужна је једна од најпрометнијих жељезничких станица на свијету из које се практично излази на ову раскрсницу. То је станица Шибуја, мјесто на којем је и планетарно популарна акита Хацхико још десет година након његове смрти баш сваки дан чекала свога власника да изађе из воза.

На зеленом свјетлу пређе 2500 људи

Пјешачким прелазом у четврти Шибуја у једном "зеленом" интервалу прође и више од 2.500 људи, а тај број у једном дану нарасте на читав милион или још и више. Сам пјешачки прелаз пресијеца десет трака, пет великих зебри повезује најпрометнија мјеста овог ужурбаног и модерног насеља, а пјешацима пут показују и огромни екрани који су синхронизовани са сваким прелазом и додатно упозоравају пјешаке на црвено или зелено свјетло на семафору, а на њима се исписују и друге информације и обавијести попут временске прогнозе.

Иако носи надимак "стрка" или "гужва", готово је невјероватно да на овој раскрсници саобраћај тече без икаквих застоја и проблема. Организовани хаос најпрометнијег пјешачког прелаза на свијету, права је слика лудила и ужурбаности шареног Токија, па и није необично што често инспирише и умјетнике и аматере. Иако можда никада нисте били у Јапану, овај пјешачки прелаз сигурно сте срели – у својој руци, листајући друштвене мреже.

Инспирација за многе

Можда сте га уочили и у трећем наставку "Брзих и жестоких" у коме се "дрифта" кроз Токио или га се сјећате из филма "Изгубљени у преводу", а познаваоци азијског филма сигурно га се сјећају из Краљевске битке, култног јапанског класика из 2000. године, преноси "Пункуфер".

Наравно, најбољи поглед на раскрсницу пружа се из птичје перспективе, па околни небодери неријетко имају платформе за фотографисање прелаза (који се понегдје и наплаћује). Најбољим погледом на овај прелаз с цесте сматра се онај из Старбакса на сјеверној страни раскрснице у којем је чудо уловити празно мјесто и који послује с највећом добити од свих локала те франшизе на свијету.

(Независне)