​НАУКА ПОТВРДИЛА: Финансијски стрес најопаснији - Тензија на послу немилосрдно и неповратно уништава здравље :: Semberija INFO ::

 

​НАУКА ПОТВРДИЛА: Финансијски стрес најопаснији - Тензија на послу немилосрдно и неповратно уништава здравље


Извор: Аваз / Курир

Финансијски стрес најопаснији: Тензија на послу немилосрдно и неповратно уништава здравље.
Закључено је да узастопне стресне ситуације, као и оне које трају дужи период, погубно утичу на људски имунитет.


Према недавно публикованим подацима, 35 посто становништва у 143 земље свијета живи и ради под стресом. 

Људи који су изложени финансијском стресу, у односу на неке друге врсте стреса, у 59 посто случајева и наредних ће година имати озбиљне посљедице по здравље, наводи се у новом истраживању Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ), које је објављено у научном журналу “Мозак, понашање и имунитет” (Brain, Behavior and Immunity).

Живот под притиском


Посљедице честих или дуготрајних тензија или живота под притиском, нарочито ако је ријеч о његовању тешких болесника у породици, губитку вољене особе или компликованом разводу брака, такођер, у 61 посто случајева погоршавају здравствено стање људи у годинама које слиједе, а озбиљни проблеми обично почињу да се манифестују приближно двије године након стресних догађаја. Ове категорије стреса научници су издвојили као најопасније анализирајући податке добивене тестирањем 5.000 људи старијих од 50 година, пише Курир.рс.

Закључено је да узастопне стресне ситуације, као и оне које трају дужи период, погубно утичу на људски имунитет, нервни систем, као и ендокрини систем који регулише лучење хормона који, поред осталог, контролишу раст, развој и расположење.

Један од аутора истраживања, докторант Одеса Хамилтон, наглашава да често понављање, односно поновно преживљавање тензија и притисака на радном мјесту или у приватном животу за 19 посто повећава могућност појаве озбиљних и тешко изљечивих обољења. Према недавно публикованим подацима, 35 посто становништва у 143 земље свијета живи и ради под стресом.

Свакодневна тензија

У САД овај процент људи под свакодневном тензијом је за петину већи, а статистика указује да чак 33 посто Американаца пати од екстремно тешког облика стреса. Подаци Америчког института за стрес указују на то да људи трпе највећи стрес на радном мјесту и да годишње 120.000 Американаца умре од посљедица директно везаних за овакво стање.

Наводи се да око милион радника у САД сваки дан изостане с посла због потешкоћа у вези са стресом, а да глобално свјетска економија има огромне губитке због смањене продуктивности и изостајања с посла радника који су под тензијом и имају повећану анксиозност.