Погрешно једемо банане: Ово је једини исправан начин :: Semberija INFO ::

 

Погрешно једемо банане: Ово је једини исправан начин


Foto: HealthLine

Извор: Крстарица / Глас Српске

Вјероватно не бисте загризли јабуку или ставили неколико бобица грожђа у уста, а да их прије тога не оперете. Али, шта је с воћем с дебелом кором која се љушти, попут банана или авокада? Према стручњацима за сигурност хране, и оно се треба прати.

„Воће које има дебелу кору треба опрати чистом текућом водом чак и ако намеравате да је баците“, рекла је за ХуфПост директорка комуникација прехрамбене технологије при Међународном вијећу за информације о храни, Тамика Симс. 

„То је најбоља пракса у сигурном руковању храном како би се смањио пренос прљавштине и микроба који се могу налазити на кори воћке.“ И док прљавштина може бити видљива, Симс каже да заостали пестициди или микроби попут салмонеле или кампилобактера нису нужно видљиви, а могу проузроковати болести које се преносе храном. „Због тога све намирнице треба прати пре јела, чак и оне органске које љуштите.

„Коре банане или авокада и другог воћа с дебелом спољном површином једнако су осетљиве на бактерије као и мекше воће и поврће с нежнијом кором“, рекао је Тревор Крејг, стручњак за безбједност хране и корпоративни директор техничке обуке из Микробац Лабораториес који каже и да је америчка агенција за храну и лијекове на кори авокада прошле пронашла листерију и салмонелу.

Иако дебља кора отежава бактеријама и прљавштини улазак у саму воћку, према Крејгу, кад сечете авокадо или банану, ножем их можете гурнути на јестиво месо и контаминирати га, а прање смањује ту вероватноћу. „Прање воћа није савршен процес и не чини га стерилним, али можете смањити ризик, као и уклонити пјесак, штеточине, пестициде и воштани слој.“

Због тога и главни кувар кулинарских уметности са Института за кулинарско образовање Џошуа Ресник пере све намирнице које ће сецкати, чак и оне које се љуште, попут шаргарепе или лука. “Никада не знате кроз шта су ти производи прошли”, додао је. „Чак и да су само стављени у сандук и одвезени на пијацу, могли су доћи у контакт са свим врстама прљавштине и загађивача. Према њему, текућа вода је све што вам је потребно за прање било које врсте производа и нема потребе користити посебна средства за прање, сапун или детерџент, а никако не треба користити избељиваче и производе за дезинфекцију, преноси Вечерњи лист.

„Евентуално можете за прскање хране користити разређени раствор сирћета од једног дела сирћета на четири дела чисте воде“, каже Крејг. „То ће помоћи да убијете неке бактерије и неће оставити лош укус или могуће опасне хемикалије на вашој храни.“

Ако пак примијетите прљавштину на производима попут кромпира, стручњаци саветују употребу кухињске крпе или четке за поврће како бисте их добро изрибали.

Ево шта још кажу:

Чувајте и припремајте воће и поврће одвојено од сировог меса, живине и плодова мора, што значи да даске за сjечење и ножеве такође треба користити одвојено.

Охладите и замрзните воће и поврће у затвореним посудама унутар два сата од сечења, гуљења или кувања.

Увек држите посуђе, радни простор и руке чистима како не бисте ништа унакрсно контаминирали.

Да будете сигурни, све намирнице оперите, преноси Крстарица.