Падне ли снијег у недјељу, година би могла бити родна :: Semberija INFO ::

 

Падне ли снијег у недјељу, година би могла бити родна


Foto: Depositphotos/Xalanx
У народу су уврежена вјеровања да ће година бити родна ако на православни Божић пада снијег или киша.
У том случају, сматра се, родиће све оно што се окопа мотиком. Ако се обистини вјеровање, веселити се могу првенствено у Крајини, јер је за ову регију у недјељу, 7. јануара, најављен снијег.

Према средњорочној прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, до краја прве јануарске седмице задржаће се натпросјечно високе температуре ваздух, али и нестабилно вријеме са кишом. Више кише изгледно је у јужним и западним подручјима.

У недјељу, 7. јануара, на планинама и у Крајини уз пад температуре ваздуха могућ је и снијег.

Ниже температуре ће погодовати озимој пшеници која се добро избокорила и припремила за предстојећи период мировања, наведено је у Агрометеоролошком билтену РХМЗ.  Минималне температуре земљишта измјерене на 5 цм дубине у протеклим данима биле су позитивне што је добро за коријенов систем ових култура.

Падавине које су до сада регистроване одржавају повољну влажност земљишта и повећавају зимску резерву влаге.

Током протеклих седам дана на усјевима јечма регистровано је присуство мрежасте пјегавости јечма, а код усјева пшенице присуство лисне рђе. Такође, прегледом пшенице и јечма уочено је присуство лисних ваши и цикада, али њихова активност је смањена јер временске прилике са ниским температурама неповољно утичу на њихов даљи развој и ширење. На појединим парцелама уочено је слабије присуство активних рупа од пољског миша и пољске волухарице, преноси Агроклуб.

(Агроклуб.ба)