Српски специјалитет проглашен за најбољи доручак на свијету :: Semberija INFO ::

 

Српски специјалитет проглашен за најбољи доручак на свијету


FOTO: Ilustracija
Један од омиљених српских специјалитета побиједио је конкуренцију и истакао се као најбољи доручак на свијету.

У питању је јело комплет лепиња, из западне Србије, а прво место на листи најбољи доручак од чак 100 свјетских јела заузело је на сајту специјализованом за храну и гурманлуке Тасте Атлас.

Овај стари српски специјалитет датира још из времена прије Другог свјетског рата, а такође га многи зову и ужичка лепиња. У питању је лепиња која се пече у пећници "на дрва", а потом се на њу ставља кајмак, умућено јаје, као и претоп или моча која настаје од масти која цури док се пече јагњетина (понекад прасетина).

Овако спремљена лепиња се потом запече, а онда је спремна за јело. Обично се једе рукама, а многи сматрају и да је тако још слађа.

Постоје и варијације комплет лепиње, а најпознатија је она са пршутом.

На поменутом сајту, овај специјалитет освојио је прво место са убједљивом оцјеном од 4,8, од максималних 5, а прво мјесто дијели са малезијским специјалитетом роти цанаи.

 На другом мјесту је пãо де qуеијо (хлепчићи са сиром) из Бразила, а осим ужичке лепиње, на овом списку налазе се још нека српска јела попут бурека са сиром који је заузео 27. мјесто, а потом и гибанице која је на 75. мјесту на листи. Такође, на овој листи је било доста специјалитета и из Босне, као и Хрватске, Бугарске и Румуније, преноси Информер.

(Независне)