Штети ли хладноћа батерији телефона :: Semberija INFO ::

 

Штети ли хладноћа батерији телефона


Foto: techcycled

Извор: Глас Српске

Често смо чули упозорења да хладноћа може негативно утицати на трајање батерије наших паметних телефона. Међутим, да ли је ово само још један мит или постоји научна основа за ове тврдње?

Батерије модерних телефона су чудо технологије, али нису имуне на промјене температуре. Хладноћа може, у неким случајевима, утицати на перформансе батерије. Када је изложена ниским температурама, батерија може брже губити енергију, смањујући капацитет пуњења.

Ипак, важно је схватити да данашње батерије долазе с технологијом која минимизује негативне ефекте хладноће. Модерне литијум-јонске батерије, које се најчешће користе у паметним телефонима, су отпорније на екстремне услове него претходне врсте батерија.

Ако примијетите да се батерија брже празни током хладног времена, не брините се одмах. Овај ефекат је обично привремен, и батерија се враћа у нормалу када се температура подигне. Међутим, дуготрајно излагање екстремно ниским температурама може смањити дуговјечност батерије током времена, преноси Глас Српске.

Како бисте заштитили батерију свог телефона током хладних дана, препоручује се држање телефона близу тијела како би одржавали топлоту. Такође, избјегавајте директно излагање телефону хладноћи, посебно ако је искључен.

У суштини, иако хладноћа може имати одређени утицај на батерију телефона, модерна технологија и правилна њега могу помоћи да очувате дуговјечност и оптималне перформансе батерије.