Пулмолози упозоравају: Електронске цигарете штетне по здравље младих :: Semberija INFO ::

 

Пулмолози упозоравају: Електронске цигарете штетне по здравље младих



Извор: БХРТ

​Продаја електронских цигарета није законски забрањена малољетним особама у Републици Српској. Просвјетни радници апелују на доношење законског ограничења, јер је све већи број ученика који користе електронске цигарете. Пулмолози упозоравају да су штетне по здравље, што су показала и истраживања студената хемије на Природно-математичком факултету.

Просвјетни радници на разне начине покушавају да контролишу пушење како класичних тако и електронских цигарета у школама. Осим појачаних дежурстава наставника и видео надзора, уведене су и евиденционе листе одласка у тоалет током часа.

ИВАНА ЉУБОЈЕВИЋ, директорица ОШ "Георги Стојков Раковски" 

"Сада је изазов да се то ради у учионици и постави на неку од мрежа. Неки родитељи чак сматрају да кад их упозоримо да је дијете виђено са електронском цигаретом сматрају да су здраве и да нису штетне."

У Инспекторату Републике Српске истичу да електронске цигарете и наргиле нису препознате као дувански производи и за њихову продају ђацима нема забрана и новчаних казни као за класичне цигарете.

ДУШАНКА НИКОЛИЋ, гласноговорница Инспектората РС

"Закони који регулишу производњу и промет дуванских производа не препознају електронске цигарете као врсту производа која би била забрањена за продају лицима млађим од 18 година, јер електронске цигарете нису производ настао прерадом биљног дувана."

Иако произвођачи тврде да замјенске ароматичне цигарете не изазивају зависност и да нису штетне по здравље, пулмолози тврде супротно. Истичу да свака материја коју уносите у плућа изазива упалну реакцију и доводи до нежељених ефеката.

МИРКО СТАНЕТИЋ, пулмолог на УКЦ-у Бања Лука

"Могуће да реагују у облику асматског напада , спазма , у облику неконтролисаног кашља, гушења све што друге инхалаторне материје могу да изазову. Све оно што се удише у плућа безразложно може изазвати штетне посљедице по плућа."