Овај популарни зачин је „убица“ апетита и килограма :: Semberija INFO ::

 

Овај популарни зачин је „убица“ апетита и килограма


Foto: Pexels
Чили, код нас познат и као мљевена и туцана паприка, нуди пуно више од пикантног окуса. Овај љути састојак садржи капсаицин, који вам може помоћи да скинете вишак килограма.

„Љуте папричице, а нарочито једињење капсаицин које се налази у њима, повезују се с потенцијалним користима за мршављење“, изјавио је др Суни Пател за британски лист Експрес, а пренио Индеx.

Према овом љекару, популарни зачин овом процесу доприноси сљедећим механизмима.

Убрзава метаболизам

Показало се да капсаицин убрзава метаболизам подизањем тјелесне температуре и изазивањем термогенезе, што се односи на процес производње топлине у тијелу.

„Повећана брзина метаболизма потенцијално може довести до више сагорелих калорија и помоћи у мршављењу“, рекао је др Пател.

Сузбија апетит

Овај љекар је објаснио да чили може стимулисати рецепторе у устима и желуцу, што доводи до осећаја ситости и смањене глади.

„То потенцијално може довести до мањег уноса калорија, што помаже у контроли телесне тежине“, додао је.

Изазива оксидацију масти

Показало се да капсаицин изазива оксидацију масти, подстичући тијело да користи складиштену маст као извор енергије. То би потенцијално могло допринети губитку тежине смањењем складиштене масти и потстицањем сагоревања масти.

Регулише ниво шећера у крви

Др Пател објаснио је да су неке студије показале да капсаицин може помоћи у регулацији нивоа шећера у крви и побољшати осетљивост на инсулин.

Ипак, имајте на уму да су ефекти чилија на мршављење релативно скромни. Другим ријечима, без здраве и уравнотежене исхране и редовне физичке активности, тешко да ћете видјети значајне резултате.

(Индеx)