Знате ли ко је најбогатији човјек у историји :: Semberija INFO ::

 

Знате ли ко је најбогатији човјек у историји


Најбогатија особа свих времена је афрички краљ Манса Муса из 14. вијека.

Његово богатство, када би се израчунало у данашњој вриједности, износило би невјероватних 400 милијарди долара.

Муса I владао је у богатом Малијском царству у 14. вијеку. Био је десети Манса, што означава Краља свих краљева.

Малијско царство налазило се у западној Африци. Манса Муса је своје богатство стекао копајући и тргујући са соли и златом. Цјелокупно богатство након његове смрти нестало је у неколико грађанских ратова.

Осим што је био невјероватно богат, био је и велики добротвор.

Према причама, Муса је своје злато поклањао сиромашнима, а пошто је био просвећени муслиман, цијенио је школовање.

Од његових многобројних стипендија школовали су се ученици из читавог муслиманског свијета на Универзитету Санкоре у Тимбуктуу, преноси РТЦГ.

Године 1324. ходочастио је у Меку. Но није путовао сам. Са њим је ишла поворка од 60.000 мушкараца, 12.000 робова од којих је сваки носио по једну полугу злата тешку два килограма, 500 гласника у свиленој одјећи, а квалитетну храну су јели и људи и животиње. Осамдесет камила је носило око 100 килограма златне прашине.

Док је пролазио кроз Каиро дијелио је злато шаком и капом. У граду је оставио толико злата да је његова цијена пала толико драстично да се економија града опорављала наредних 20 година од инфлације.

У жељи да исправи грешку, Муса је узео као зајам све своје злато које је могао изнијети из града са јако високим каматама. Уједно, ово је био једини тренутак у историји кад је један човјек контролисао и директно одредио цијену злата на Медитерану.

Због свих својих дјела, постао је познат широм Африке и тада познатог свијета.


Глас Српске