Ово је најздравији народ на свијету, а знате ли зашто? :: Semberija INFO ::

 

Ово је најздравији народ на свијету, а знате ли зашто?


Foto: trangotour.com
Народ Хунза сматра се за најздравији на свијету. Они своју дуговјечност дугују посебној исхрани и једноставном начину живота. Кључни састојак виталности овог народа је кајсија.

Долина Хунза, у сјеверном дијелу Пакистана који се граничи с Кином, дом је заједнице људи за које се вјерује да живе много дуже од просјечног очекиваног животног вијека, у неким случајевима и више од 100 година.

Људи Хунза, или народ Буриши, познати су као дуговјечна заједница. Исхрана и стил живота људи у долини Хунза заиста су врло јединствени.

Њихова исхрана укључује биљке с фокусом на традиционалне технике конзервирања хране, пише Јутарњи.хр.

Кухиња Хунза базирана је на биљу, а посебно је усмјерена на коришћење разних врста орашастих плодова.

Кајсија кључни састојак

На примјер, кључни састојци већине домаћих јела су свјеже кајсије, сушене кајсије и уље коштица кајсија.

Долина Хунза пуна је десетинама врста стабала кајсија, а слаткоћа ове воћке која расте у Хунзи је без преседана.

Бројне су здравствене добробити конзумирања кајсија јер су богате влакнима, витаминима Ц, Е и А као и калијумом.

Становници Хунзе куну се у здравствене добробити кајсија јер је познато да кајсије подстичу здравље цријева, боре се против слободних радикала у тијелу, а нека истраживања чак сугеришу да уље коштица кајсије садржи хемијско једињење Амигдалин.

Амигдалин се раније повезивао с борбом против рака. Вјерује се да је недостатак витамина Б-17 (амигдалин) повезан с настанком рака, а уље коштица кајсије има витамин Б-17. Кајсије се у долини Хунза конзумирају у различитим облицима током сва четири годишња доба.

Током љетњих мјесеци свјеже кајсије једу се као међуоброк, а сок од кајсија је уобичајено пиће у сваком домаћинству.

Свака породица током јула и августа суши кајсије на сунцу на крову своје куће при чему одваја семенке које се засебно конзумирају.

Суве кајсије једу се као међуоброк током зиме и прољећа заједно са сјеменкама кајсије.

Неке се семенке користе за израду уља коштица кајсије које је свети грал кухиње Хунза. Служи као основа већини домаћих јела.

Уобичајена прерађена храна и грицкалице које налазимо у модерном свијету још увек су новост у долини Хунза и конзумирају се прилично ријетко.

Међуоброк између оброка обично укључује једење воћа или орашастих плодова. Традиционални залогаји долине Хунза су јабуке, трешње, ораси, коштице кајсија, бадеми, суве кајсије, дуд и сушене трешње итд.

Сушење трешања, дуда, нарезаних јабука, парадајза као и лиснатог зеленог поврћа уобичајена је техника чувања хране. С обзиром на оштру зиму и недостатак хране током хладног времена, једини начин спремања намирница из љетњих мјесеци је сушење на сунцу.

Месо једу ријетко, шећер никако

Месо се конзумира врло ријетко јер је скупо због недостатка пашњака за стоку. Други важан аспект Хунза кухиње је недостатак шећера. Не постоји локално јело које користи шећер.

Чак се и најпопуларнији десерт познат као „Дирамфит“ прави недјељама намакања пшеничних зрна у води, а процес ферментације претвара бљутаву пшеницу у слатка зрна.

Упркос чињеници да остатак земље пије чај „цаи“ са шећером, народ Хунза верзија „цаи“ мења шећер са соли.

Традиционално у чај додају кашику пржених ланених сјеменки у праху јер је познато да сјеменке лана ублажавају болести срца, гојазност и дијабетес.

Долина Хунза мала је заједница блиско повезаних људи и друштвено-економске разлике не постоје. Цела заједница функционише на темељу заједничких увјерења и заједничких вриједности.

Дакле, не постоји дефинисана социјална стратификација која доводи до униформисаности у заједници.

Овај ниво једноставности и колективизма је утјешан за чланове заједнице. Осим тога, јавни превоз је врло ограничен у том подручју, људи имају тенденцију да живе врло активан начин живота гдје је ходање уобичајено.

Физичко и ментално здравље особе директно зависи од његове исхране и начина живота.

Вјерује се да људи из долине Хунза дугују своје добро здравље и дуговјечност органској, непрерађеној, једноставној, али богатој исхрани, као и свом активном начину живота.

Долина Хунза природно је благословљена сликовитом планинском љепотом као и обиљем укусног воћа и орашастих плодова.

Становници долине Хунза укоријенили су локалне производе како би осмислили врло здраву исхрану која се састоји од воћа, поврћа и орашастих плодова уз одређене количине меса с нултом употребом шећера, преноси Сити магазин.


Глас Српске