Вртоглаве цијене зимнице: Туршија и пинђур 50KM :: Semberija INFO ::

 

Вртоглаве цијене зимнице: Туршија и пинђур 50KM


Foto: Ilustracija
Куповина зимнице увелико је почела, а ако планирате ускоро у набавку, изненадиће вас цијене ове године. Веће су и за 20 посто у односу на прошлу на пијаци у Бањалуци. Као разлог, продавци наводе лошу родну годину, али и поскупљење репроматеријала. Па ћете тако за средњу теглу ајвара ове године морати издвојити 15KM, док велика тегла слатке туршије иде чак и до 50KM.

На тржници у Бањалуци лош избор зимнице ове године. Пекмеза и џема, скоро да и нема, а тек неколико продаваца нуди ајвар и туршије. Лоша родна година, кажу нам. Код једне од продавачица на пијаци све је скупље за 20 посто у односу на прошлу годину. Средња тегла ајвара је 12 марака, а печеног чак 15KM. Килограм салате од жуте паприке је такође 15 марака, док је мала тегла салате од паприке и купуса 10KM, као и мала тегла пекмеза или џема. Средња тегла салате од црвене паприке је између 5 и 6 марака, а литар соса од парадајиза кошта 10 марака.

“Поскупио је репроматеријал, па су цијене веће, а и лоша је родна година, међутим онај ко хоће да купи, он купи, њему није скупо, ко неће, њему да даднеш марку, он каже, скупо, има људи који само кажу, дај ми, њега не интересује цијена , а некима је све скупо, али има опет људи купују зато што је домаће,  воле људи домаће”, каже једна од продавачица.

На штанду поред нешто јефтинији ајјвар. Средња тегла, односно килограм ајвара је 10 марака. Мала тегла краставаца кошта од три до пет КМ, а велика тегла од 10,50 до 12,50 КМ.

“Пекмеза нема, оскудица је са шљивом од које је добар џем, има са овом другом врсте шлљиве, али муштерије нису задовољне, поскупо је у односу на прошлу годину, али и очекивало се тако, али ко ће купити он ће купити, ако неће, неће, то је уобичајно за нас, али каква је година била, има “, каже продавачица.

Цијена слатке туршије коју ћете ријетко и наћи, 8 литара кошта чак 50 марака, каже један од продавача. Међутим , није ни на тржници најскупље. Ако бирате онлине продају, мораћете још коју марку више издвојити.

Ако бирате онлине продају, мала тегла пинђура од каликом сорте паприке кошта чак 50 марака, док цијена мале теглу домаћег пекмеза од раллонис сорте шљиве иде и до 70 марака.

(N1BiH)