Шта је обавезно имати од зимске опреме? :: Semberija INFO ::

 

Шта је обавезно имати од зимске опреме?


FOTO: Pixabay
 
Остало је још само двадесетак дана до тренутка када ће на бх. путевима бити обавезна зимска опрема, па смо у складу с тим одлучили провјерити шта возачи требају имати од ове опреме.
Посједовање обавезне зимске опреме без обзира на временске услове обавезно је у периоду од 1. новембра ове до 1. априла наредне године за сва моторна возила изузев свих мотоцикала (Л категорија) и трактора (Т и Ц категорије).
У наставку можете прочитати шта вам је потребно, а на овом ЛИНКУ имате и додатне информације.

Шта подразумијева зимска опрема?

Зимска опрема подразумијева:
* Пнеуматике за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на свим точковима возила или
* Пнеуматике за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције приправне за поставлјање на најмање два погонска точка или
* Пнеуматике за лјетну употребу на свим точковима с најмањом дубином профила од четири мм и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције приправне за поставлјање на најмање два погонска точка.
У зимском периоду, ниске температуре те честе и обилне падавине неповољно утичу на моторна возила, посебно кад се свакодневно у употреби.
Због снијега или поледице системи теже преносе снагу на подлогу, док накупљена со на путевима штети каросерији, а ниске температуре онемогућавају нормалан рад мотора, црпе енергију из акумулатора, те штете и свим осталим компонентама возила. Управо због свега тога је неопходно адекватно припремити своје возило за надолазећу зиму.

Гуме

Контакт између цесте и возила остварује се преко гума, односно на једном мањем дијелу додирне површине између гуме и цесте, а управо та контактна површина од пресудне је важности за сигурност управљања возилом. За почетак, одговарајуће гуме су прва ставка којој треба посветити пажњу. Када температура падне испод  седам °Ц еластичност љетне гуме се губи, оне постају прекруте па је коефицијент пријањања знатно нижи, пут кочења постаје дужи, а могућност управљања возилом знатно лошија, због чега је важно љетне гуме замјенити зимским. Стручњаци савјетују да провјерите да ли гуме имају довољну дубину профила те да ли је притисак ваздуха у њима одговарајући. Наиме, гуме требају имати најмање четири мм профила, а притисак у гумама треба бити већи за 0,15 бара.
Повећајте притисак у гумама до вриједности коју препоручује произвођач, а које можете наћи у књижици возила или на унутрашњој страни возачевих врата. Гума са одговорајућим притиском пружа најбоље пријањање за подлогу и онемогућава оштећење точка приликом налијетања на рупу или ивичњак. Са друге стране, вожња са прениским притиском у гумама повећава потрошњу горива, непотребно трошење гума, као и погоршање возних и управљачких карактеристика возила.

Расхладна течност

Промјена и контрола расхладне течности једна је од битнијих ствари које треба урадити прије зиме, а уједно је најјефтинији и најсигурнији начин за очување дуготрајности возила. Као и свака друга компонента и расхладна течност с временом губи своје карактеристике и уколико није правовремено допуњена или замјењена током зиме, може својим смрзавањем уништити хладњак или блок мотора.
И у случају контроле, а посебно замјене расхладне течности, посјетите овлаштени сервис, јер само они могу гарантовати да су измјерене вриједности смрзавања расхладне течности у складу са прописаним, а том приликом могу отклонити и све недостатке у расхладном систему возила.
Течност за прање вјетробрана треба обогатити течношћу против замрзавања, како не би дошло до оштећења њеног резервара или електричне пумпе.
Провјерите у каквом су стању метлица брисача и по потреби их замјените. Просјечни вијек трајања метлице брисача износи око годину дана.

Уље

С обзиром на то да се моторно уље, у зависности од упутства произвођача, мијења сваких 10.000 до 20.000 километара, зима је раздобље када је моторима потребно мање вискозно уље. 
Ниске температуре додатно ће згуснути вискозно уље, због чега оно неће једнако добро кружити кроз расхладни систем те ће мотор, барем у почетку, док не досегне радну температуру, добити знатно мање потребног подмазивања.

Акумулатор

Зими, због ниских температура слаби капацитет акумулатора јер се спорије одвија процес обнове и пуњења акумулатора, тако да при нижим температурама старији и истрошени акумулатори не могу обављати своју функцију. Испражњен акумулатор се такође може смрзнути те би он требао бити потпуно напуњен и исправан, а каблови и полови би требали бити очишћени и затегнути. Ако је акумулатор старији од три године савјетује се да га замијените новим. Приликом куповине новог обратите пажњу на капацитет акумулатора (Ах), стартну снагу (А), димензије, те начин и врсту прикључка на возилу.

Кочнице

Исправне кочнице један су од основних предуслова за сигурну вожњу, посебно у зимским условима, када и најмања диспропорционалност у кочењу по поједином точку може довести до губитка контроле над возилом. 
Зато на вријеме провјерите кочнице и по потреби их сервисирајте.

Ланци за снијег

У обавезну зимску опрему возила спадају и ланци за снијег које требате имати у гепеку вашег возила јер у случају већих сњежних наноса или леда на цестама, зимске гуме неће моћи обезбједити несметано кретање возила, па ћете у таквим екстремним условима с ланцима за снијег моћи наставити даље.
Приликом куповине савјет је да се посебно обрати пажња да ланци за снијег одговарају димензијама зимских гума те да се избјегава куповина јефтиних и непровјерених производа, јер ће лоши ланци донијети више проблема него користи у вожњи. Пуцање лоших, јефтиних ланаца зауставиће возило гдје се најмање надате, а може проузроковати и оштећења на доњем дијелу возила.

Сервис

Било да се ради о контролном сервису или је у питању неки већи захват, сервисирање у зимском периоду ће се многоструко вратити кроз свакодневно и несметано функционисање возила. Код возила са бензинским моторима треба обратите пажњу на систем за паљење и убризгавање, јер ће корозија или дотрајалост тих система онеспособити возило чим захлади. Код возила са дизел моторима савјет је да се обрати пажња на исправности гријача мотора, филтера горива, компресију и дихтунге мотора, јер, ако је и један од ових елемената дотрајао или изван функције, возило неће упалити.
Приликом зимског сервиса затражите преглед и замјену свих дотрајалих гумених елемената на возилу, јер управо на нижим температурама стари гумени дијелови пуцају те могу довести до нежељене штете на возилу. Треба обратити пажњу на гумене цијеви система за хлађење, гумене носаче издувног система, погонске и преносне ременове...

Редовно одржавање

Са падом температуре зимске службе сваке године посипају цесте сољу, што може наштетити возилима. Из тог разлога би требало с времена на вријеме опрати аутомобил, а посебно обратити пажњу на подвозје те санирати евентуална оштећења на каросерији на којима може доћи до корозије и хрђања.

(Nezavisne)