Догодило се на данашњи дан, 10. октобар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 10. октобар


Данас је уторак, 10. октобар, 285. дан 2023. До краја године је 80 дана.

1684 . - Рођен француски сликар Жан Антоан Вато, типичан представник рококоа, чије је сликарство деликатног колорита и осјетљивог цртежа углавном посвећено темама из друштвеног живота аристократије.

1813 . - Рођен италијански композитор Ђузепе Верди, уз Рихарда Вагнера најистакнутији романтичарски оперски стваралац 19. вијека. Његове прве опере изражавају слободарске националне идеје покрета ризорђименто, а каснија дјела су врхунац италијанског романтизма - спој традиционалне мелодиозности и психолошке карактеризације личности, уз изванредно усаглашени текст и музику. Дјела : опере"Набуко", "Травијата", "Трубадур", "Риголето", "Бал под маскама", "Моћ судбине", "Дон Карлос", "Аида", "Отело", "Фалстаф".

1837 . - Умро француски економиста Шарл Фурије, социјалиста-утописта који је сматрао да је капитализам "асоцијалан", јер су у њему појединци у сталном рату једни против других. У таквој економији "архитекта машта о пожарима... а стаклар о граду који би поразбијао сва стакла". Економско -друштвени развој је разврстао у три периода: прединдустријски, "распарчану, непријатну индустрију" у капитализму и друштвену, привлачну индустрију. Сматрао је да се друштво може преобразити у хармонију помоћу експерименталних заједница /фаланге/ у којима људска индивидуалност достиже врхунац, што доприноси општој хармонији. Дјела : "Нови индустријски и друштвени свијет", "Теорија четири покрета", "Сабрана дјела" (шест књига, постхумно).

1861 . - Рођен норвешки поларни истраживач, дипломата и хуманиста Фритјоф Нансен, професор океанографије на Универзитету у Ослу, добитник Нобелове награде за мир 1922. Истраживао је од 1893. до 1896. Гренланд и Сјеверни ледени океан пловећи на броду "Фрам", који је конзервиран и чува се у близини Осла. Послије Првог свјетског рата бавио се заштитом ратних заробљеника и националних мањина. Као високи комесар Друштва народа руководио је репатријацијом ратних заробљеника и допринио потписивању Женевског протокола о избјеглицама. Једна врста емигрантског пасоша, названа "Нансенов пасош", и сада је у употреби за расељена лица као потврда идентитета.

1888 . - Рођен руски револуционар Николај Иванович Бухарин, професор политичке економије Универзитета у Москви, који се бољшевицима прикључио 1906, послије Октобарске револуције 1917. један од водећих идеолога владајуће Бољшевичке партије. Као предсједник Коминтерне 1928. и 1929. се противио потпуној колективизацији, јер је сматрао да је за економију земље штетно укидање приватних посједа на селу. Такође се супротстављао методама обрачуна совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Џугашвилија (Стаљина) са старим бољшевицима. У вријеме најжешћих стаљинистичких чистки, на монтираном судском процесу, 1938. је осуђен на смрт под измишљеном оптужбом за шпијунажу као "припадник троцкистичко-зиновјевског и бухариновског контрареволуционарног центра" стријељан у марту 1938. Дјела : "Политичка економија рентијера", "Империјализам и свјетска привреда", "Економика прелазног периода", "Теорија историјског материјализма".

1901 . - Рођен швајцарски скулптор и сликар италијанског поријекла Алберто Ђакомети, чије је обимно, разноврсно и особено дјело израз готово свих доминантних струјања умјетности 20. вијека. У раном периоду је стварао под утицајем кубизма и надреализма, касније се бавио просторним конструкцијама, а позна дјела оличавају трагичан егзистенцијалистички хуманизам.

1911 . - Кинески вођа Сун Јат Сен је у Вучангу прогласио републику и отпочео револуцију у којој је оборена династија Манчу.

​1913 . - Завршена изградња Панамског канала, дугог 81,6 километара, којим су спојени Атлантски и Тихи океан, али су бродови почели да га користе тек 15. августа 1914.

1917 . - Због торпедовања бразилских бродова Бразил је у Првом свјетском рату објавио рат Њемачкој.

1918 . - Прва српска армија почела операције за ослобађање Ниша у Првом свјетском рату. Српска војска је под командом војводе Петра Бојовића у муњевитом нападу ослободила Ниш.

1943 . - Генералисимус Чанг Кај Шек положио заклетву као предсједник Кине.

1954 . - Вијетнамски лидер Хо Ши Мин ушао у главни град Вијетнама Ханој, који су два дана раније напустиле француске колонијалне трупе.

1964 . - У Токију отворене Олимпијске игре, прве у Азији.

1970 . - Умро француски политичар Едуар Далађе, потписник Минхенског пакта с нацистичком Њемачком 1938, којим је Адолфу Хитлеру омогућено да окупацијом Судета распарча Чехословачку. Између два свјетска рата трипут је био француски премијер, а у Другом свјетском рату је послије окупације Француске интерниран у Њемачку.

1973 . - Потпредсједеник САД Спиро Егњу морао да поднесе оставку због оптужби за избјегавање плаћања пореза.

1980. - У Алжиру у земљотресу погинуло 2.590 људи, а око 330.000 становника града Ел Аснам остало без крова над главом.

1982 . - САД наметнуле санкције Пољској због одлуке пољске владе да забрани синдикат"Солидарност".

1985 . - Умро амерички филмски глумац и режисер Орсон Велс, чији је већ први филм "Грађанин Кејн" - дјело виртуозне изражајне снаге и оригиналности, техничких новина и новог начина монтаже - један од најбољих у историји кинематографије. Изградио је особен стил и свако његово дјело носи печат снажне и оригиналне личности. Добио је 1971. године награду "Оскар" за животно дјело. Остали филмови: режија и глума - "Величанствени Амберсонови", "Дама из Шангаја", "Магбет", "Отело", "Зрно зла", "Господин Аркаден", "Процес", "Поноћна звона", "Истине и лажи", глума - "Сиротица из Ловуда", "Трећи човјек", "Хотел ` Интернационал `".

1985 . - Умро амерички филмски и позоришни глумац руског поријекла Јул Бринер. Играо је у многим филмовима, али је вјероватно највише упамћен по улози у музичком филму "Краљ и ја", за који је награђен "Оскаром", а и у позоришту је годинама играо у истоименој представи. Остали филмови: "Десет Божијих заповијести", "Анастасија", "Браћа Карамазови", "Соломон и Саба", "Седморица величанствених", "Тарас Буљба", "Западни свијет".

1990 . - СССР и Њемачка потписали уговор о повлачењу совјетских војника из Њемачке до краја 1994. У то вријеме у Њемачкој је било 380.000 совјетских војника и 220.000 чланова њихових породица.

1991 . - Скупштина Србије одлучила да републичка застава буде тробојка, без звијезде петокраке.

1993 . - Социјалиста Андреас Папандреу добио изборе и вратио се на власт у Грчкој.

1995 . - Израел, у складу с мировним споразумом с Палестинском ослободилачком организацијом, почео повлачење са Западне обале и ослободио из затвора око 300 Палестинаца.

1997 . - Пад авиона ДЦ-9 аргентинске компаније АЛА у Уругвају није преживио нико од 74 путника и чланова посаде.

2000 . - Предсједници Бјелорусије, Казахстана, Киргистана, Русије и Таџикстана потписали су у Астани главном граду Казахстана, споразум о стварању Евроазијске економске заједнице који подразумијева интеграцију економије пет бивших совјетских република.

2001 . - Бијела кућа објавила "црну листу" најтраженијих терориста - на списку су 22 имена, а на врху су Осама бин Ладен и двојица његових најближих сарадника - Ајман ал-Завахир и Мохамед Атеф.

2004 . - У Литванији одржани први парламентарни избори од када је та балтичка земља ушла у ЕУ и у НАТО.

2004 . - Амерички глумац Кристофер Рив, познат по филмској улози стрип јунака Супермена, умро у 52. години.

(Независне)