Лук без суза - складиштењем постаје све слађи :: Semberija INFO ::

 

Лук без суза - складиштењем постаје све слађи


После 35 година оплемењивачког рада слатки лук без суза сорта се шири Европом.
 
Сунионс, лук без суза, већ је неко време на европском тржишту. Ова сорта без љутине и оштрине резултат је више од 30 година оплемењивачког рада, наводе у компанији БАСФ. Идеја је настала пре отприлике 35 година када је БАСФ-ов оплемењивач биљака Рик Ватсон желео да створи благ, слатки лук који би се пласирао на тржиште током зимских месеци.
 
У складишту развија слаткоћу

Након представљања у САД-у и Шпанији, неколико великих ланаца супермаркета је за њега показало интерес. На трговачким полицама у Шпанији може се пронаћи од 2020. године, у Италији од 2021., у Уједињеном Краљевству, Немачкој и Француској од 2022. године.
 
Ово је биљка дугог дана, а у Шпанији је могућ узгој за бербу од краја јула до септембра. Сади се у пролеће, бере у рану јесен.
 
Генетика сорте је таква да главице с временом постају блаже и слађег окуса. За већину сорти је карактеристично да током складиштења повећавају садржај материја које му обезбеђују боље чување, али и повећавају љутину и оштрину. Код ове сорте то није случај. Садржај ових материја се смањује, а он постаје слађи.
 
Интерес узгајивача

За њега кажу да мења правила игре у кухињи, односно да нису потребне наочаре или луди трикови да би избегли сузење очију.
 
БАСФ види Сунионс као нови концепт за тржиште лука. Намеравају да прошире производњу, а међу узгајивачима већ постоји велико интересовање.

(Агроклуб)