Догодило се на данашњи датум – 1. октобар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 1. октобар



1684. године – Умро је француски писац Пјер Корнеј, песник моралне величине и патриотског и епског заноса, један од најзначајнијих представника француске класичне трагедије. Најзначајнија дела: “Сид”, “Хорације”, “Сина”, “Полиект”.

1754. године – Рођен је Павле I Петрович Романов, руски цар (1796-1801), син и наследник Катарине Велике. Из страха пред продором идеја Француске револуције, владавину је штитио репресијом и терором, а 1798. године приступио је “Другој коалицији” (са Енглеском и Аустријом) против Наполеона. Убијен је 1801. године у завери дворских официра.

1878. године – У Нишу је отворена прва гимназија, а прве школске године је уписано 49 ученика.

1892. године – Рођена је српска књижевница и класични филолог Аница Савић-Ребац, професорка Универзитета у Београду. Најзначајнија дела: “Проблеми античке естетике”, “Античка демократија и социјални проблеми”.

1904. године – Рођен је амерички пијаниста руског порекла Владимир Хоровиц, један од највећих мајстора клавира у историји музике. СССР је напустио 1925, а када се први пут вратио 1986. доживео је тријумф на концертима у Москви и Лењинграду.

1910. године – Јапан је извршио анексију Кореје и укључио је у Јапанско царство.

1914. године – Турска је као савезница Централних сила у Првом светском рату затворила Дарданеле за бродове земаља Антанте.

1918. године – Предвођени енглеским пуковником Томасом Едвардом Лоренсом, познатим као Лоренс од Арабије, Арапи су уз помоћ Британаца у Првом светском рату преотели Дамаск од Турака.

1924. године – Радио Београд је почео да емитује програм. У експерименталним емисијама инжењери Михајло Симић и Добривоје Петровић су са предајника у Раковици емитовали и концерте уз учешће певача Београдске опере. У знак сећања на прво емитовање, 1. октобар је установљен као дан РТВ Србије.

1926. године – У Београду је отворена пијаца на Зеленом венцу.

1928. године – У СССР-у је проглашена Прва петољетка, петогодишњи план развоја индустрије и наставак колективизације пољопривреде.

1938. године – Немачка армија је ушла у Чехословачку и окупирала Судете након Минхенског споразума Немачке са Великом Британијом и Француском.

1943. године – Савезници су после једномесечне битке у Другом светском рату заузели Напуљ.

1946.године – Међународни војни суд у Нирнбергу је 22 званичника нацистичке Немачке прогласио је кривим за ратне злочине у Другом светском рату. На смрт је осуђено 12, тројица на доживотни затвор, а остали на казне од 10 до 20 година затвора.

1949. године – У Пекингу је проглашена Народна Република Кина на челу са Мао Цедунгом. За првог премијера и министра спољних послова постављен је Чу Енлај.

1957. године – Умро је српски биолог и физиолог Иван Ђаја, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и уметности, који је истраживањима физиологије дубоко охлађеног организма стекао светски реноме.

1979. године – Зона Панамског канала је после 70 година под контролом САД формално предата на управу Панами.

1982. године – Лидер Хришћанско-демократске уније Хелмут Кол постао је шести канцелар Западне Немачке, наследивши социјалдемократу Хелмута Шмита.

1988. године – Умро је српски и југословенски филмски глумац Павле Вујисић, који се прославио у многобројним филмовима и телевизијским серијама (“Шешир господина Вујића”, “Ко то тамо пева”, “Маратонци трче почасни круг”, “Парче плавог неба”).

1988. године – Михаил Сергејевич Горбачов је постао председник Президијума Врховног совјета СССР уместо Андреја Громика који је претходног дана пензионисан. Творац политичких и привредних реформи, Горбачов је био и последњи лидер Совјетског Савеза.

1989. године – Данска је као прва земља у свету дозволила брак хомосексуалаца.

1996. године – Савет безбедности УН укинуо је економске санкције СР Југославији уведене у мају 1992. године због њене умешаности у рат у Босни.

1997. године – Полиција је грубом силом растурила мирне демонстрације албанских студената у Приштини и још пет градова на Косову. Студенти су захтевали повратак у универзитетске установе и наставу на албанском језику.

1999. године – У Београду је умро доајен београдске оперске сцене, првак Опере Народног позоришта Мирослав Чангаловић.

1999. године – Руске снаге ушле су у Чеченију након што су током августа и септембра потукле чеченске исламисте на територији Дагестана.

2000. године – Широм Србије настављени су протести грађана због непризнавања победе кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на председничким изборима у СР Југославији. Јаке полицијске снаге ушле су у рудник Колубара у покушају да спрече штрајк рудара.

2003. године – На парламентарним изборима у Руанди победила је партија Патриотски фронт Руанде, председника Пола Кагаме. То су били први вишестраначки избори у Уганди од 1962. године, када је земља престала да буде белгијска колонија.

2013. године – У Босни и Херцеговини је почео попис становништва, први после 22 године.


Едукација