Тајни шпијунски тунели у Лондону отварају се за јавност :: Semberija INFO ::

 

Тајни шпијунски тунели у Лондону отварају се за јавност


Мрежа тајних тунела, скривених испод центра Лондона деценијама, ускоро ће бити отворена за јавност према амбициозном плану тешком 220 милиона фунти, колико ће бити уложено у нову велику туристичку атракцију, "иконичну једнако као 'Лондон Еyе'."

Тунели "Кингсwаy Еxцханге", који обухватају 8000 квадратних метара подземља, били су обавијени велом тајне већи дио 20. вијекаа. Због њихове ратне улоге као базе за MI6 званичнике, на снази је још донедавно био "Оффициал Сецретс Ацт" који је осигуравао тајност информација. Тунеле је “штитило” и неупадљиви објекат на кућном броју 39 у Фурнивал Улици, с подједнако неупадљивим црним вратима. Али , она су уједно и портал у цијели један подземни свијет, који ће ускоро бити откривен јавности.

Лифт води дубоко у километарски низ тунела, прокопаних током Блица, који су били уточиште шпијуна и националних тајни. Сан Ангуса Мареја, аустралијског банкара на челу компаније која је инвеститор, је учинити тунеле водећом туристичком атракцијом у Лондону, чиме би конкурисали чак и култној знаменитости: Лондонском Оку.

Ангус истиче да ниједан други тунел нема исте размјере и комбиновану, богату историју, а предност им је такође што су смјештени у центру Лондона, између Британског музеја и Тејт модерног музеја, и на 13 минута хода од Ковент баште.
Директно су изграђени за једноставну сврху, којој на крају нису служили, пише "ТхеТимес". Док је Луфтвафе нападао Лондон почетком четрдесетих, власти су сматрале да постоји потреба за изградњом више склоништа за бомбе како би се смањио притисак на станице подземне жељезнице. Радови су започели 1941. године, али до тренутка када су тунели били спремни двије године касније, најгоре бомбардовање је прошло. Умјесто тога, стигли су неки неочекивани станари: подземне војске саботера и шпијуни којима је Черчил наредио да "запале Европу".

Осим што је компанија дала мини увид у то како тунели тренутно изгледају, јасно је како ће им требати екстензивно уређивање како би могли примати и до милион посјетилаца годишње. Судећи по објављеним рендерима, цијела прича има изражен бондовски карактер, по узору на најпознатијег шпијуна на свијету.

Постоји добар разлог за то; у овој подземној канцеларији некада су се развијали сличне шпијунске справице и он је уосталом и био инспирација за Кју Бренч, имагинарни одјел за истраживање и развој британске тајне службе, у којем су настајале разне напредне "топ сецрет"технологије.

Закорачити у 40 метара дубоке тунеле, значиће вратити се у вријеме Блица и открити њихову динамичну прошлост, упознати се с тајнама подземља, а очекује се и уређење "најдубљег лиценцираног бара", гдје ће се тик испод метроа послуживати Веспер Мартини. Протресен, не мијешан, наравно, преноси "After5".