Оборен свјетски рекорд: Ово је најскупљи сир на свијету :: Semberija INFO ::

 

Оборен свјетски рекорд: Ово је најскупљи сир на свијету


Недавно је плави шпански сир Кабралес ушао у Гинисову књигу рекорда као најскупљи сир на свијету јер је постигао цијену од 32.000 евра за колут од два килограма.

"Знали смо да имамо добар производ који је тешко побиједити", без лажне скромности је за Тимес оф Лондон рекао произвођач Ђулијермо Пендас, који је скупу посластицу произвео у породичној фабрици у Лос Пуертосу.

Пендас је објаснио да је ријеч о полутврдом сиру јаке ароме који сазријева у планинским пећинама Астурије на сјеверу Шпаније, а који је нешто прије обарања овог рекорда на 51. годишњем такмичењу сирева у Лас Аренасу проглашен и најбољим Кабралесом, плавим сиром који се прави искључиво у споменутој шпанској покрајини Астуриас.

Скупоцјени колут је продат власнику ресторана Ел Ллагар де Цоллото из Овиеда Ивану Суарезу који је након аукције рекао да му није било битно колико ће га платити, јер га фасцинира страст локалних сирара према земљи и њиховим производима, па је без гриже савјести на аукцији подизао сваку понуду.

Суарез је иначе купио и прошли сир који је ушао у Гинисову књигу рекорда, такође плави Цабралес који је 2019. продат за 20.500 евра (22.129 долара).

"Висока цијена овог сира највише произлази из мукотрпног процеса његове израде", рекао је произвођач Пендас, објаснивши да се скупоцјени сир прави од крављег или мјешавине крављег, овчијег и козјег млијека које прво најмање четири мјесеца мора да одлежи у планинским пећинама у регији Кабралес, смјештеној у националном парку Пицос де Еуропа.

Његов је побједнички сир тако, додаје, чак осам мјесеци дозревао у пећини високој 1.400 метара (4.593 стопе) на температури од 7 степени Целзијуса "најмање осам мјесеци".

Након што одлежи, овај се Кабралес пешице низ планину преноси до најближег пута, с ког се онда враћа на фарму и спрема за продају, пише НY Тимес, преноси б92.

(Независне)