Раван стомак – могуће је, кажу нутриционисти :: Semberija INFO ::

 

Раван стомак – могуће је, кажу нутриционисти


Надутост стомака и лоша пробава чести су у нашој здравственој карти. Узрок је обично у лошем начину исхране и лошем избору намирница. Савјет је посјета љекару.

Проблеми који се јављају због лошег варења су најчешћи здравствени проблеми који нам често ремете свакодневни ритам живота. Систем органа за варење је веома сложен, па је важно да сваки сегмент правилно функционише како би се избjегле тегобе.

Неке од намирница често нам сметају, па их избјегавамо у исхрани. Нутрициониста Касандра Барнс из САД, навела је да постоји пар намирница које могу да смање надутост стомака, олакшају пробаву и дају резултате равног стомака.

Бијели лук

Често избјегавана намирница због непријатног мириса који дуготрајно оставља у нашем даху. Али је нутриционисти препоручују у исхрани, као здраву и одличну за наш организам. 

Има снажна антигљивична и антибактеријска својства.

Кисели купус

Традиционална храна, природни антибиотик, садржи и бактерије које помажу рад црева. Неки је сматрају намирницом која нас повезује за зимским периодом године. Препорука је да се једе током целе године.

Ђумбир

Једна од намирница која се препоручује у процесу мршављења јер подстиче желудачну киселину и пробавне течности. Често се користи и за јутарње мучнине.

Јабуково сирће

Једна кашика јабуковог сирћета раствореног у једном децилитру воде, препоручљива је током дана јер успоставља равнотежу код желудачне киселине.

Артичока

Намирница која је богата инлуниом, врстом влакана која имају пребиотичко дејство на наш организам.

Зоб

је намирница која помаже код снижавања холестерола и контроле шећера у крви. Препоручује се у исхрани јер је богата влакнима.

Нутрициониста Касандра Барнс је истакла да је веома важно избећи преједање које оптерећује гастоинтестинални тракт, јер тело не може да произведе довољну количину желудачне киселине. Такође треба водити рачуна и о неправилном жвакању, стресу и анксиозности, о уносу биљних влакана,...

Касандра Барнс је нутрициониста, пише о здрављу и исхрани. Посебно је заинтересована за традиционалну исхрану коју назива „правом храном“, као и за здравље пробавног тракта, енергију и сан, преноси РТС.


​РТС / ГС