Пет намирница за бољу пробаву и здравија цријева :: Semberija INFO ::

 

Пет намирница за бољу пробаву и здравија цријева


Здрава цријева могу подржати неке изненађујуће функције, попут подршке нашем имунолошком здрављу и могућег утјецаја на наше ментално здравље.

 Много је фактора који могу утицати на наше пробавно и цријевно здравље, укључујући нашу генетику, начин порођаја и употребу одређених лијекова.

Када је у питању наша исхрана, одређени избори хране могу значајно подржати здравље наших цријева, док други могу ометати овај здравствени аспект. Генерално, исхрана богата ултра-прерађеном храном, исхрана с мало воћа и поврћа и укључивање великих количина алкохола у исхрану може негативно утицати на здравље цријева.

С друге стране, исхрана богата производима, биљним изворима протеина, незасићеним мастима (попут авокада и маслиновог уља) и изворима влакана повезана је с позитивним учинцима на здравље цријева. Ферментирана храна може опскрбити тијело пробиотицима или корисним бактеријама, које такођер могу помоћи у одржавању циљева здравља цријева.

Пистације

Пистације су биљни извор комплетног протеина који садржи 3 грама влакана по порцији. Подаци показују да комбинација влакана и фитохемикалија присутних у пистацијама може доћи до дијела дебелог цријева, што у коначници помаже у модулацији састава микробиоте.

У једној студији која је упоређивала ефекте свакодневне конзумације пистација у односу на бадем, пистације су показале већи учинак од бадема на микробиоту цријева, повећавајући број потенцијално корисних бактерија које могу подржати наше здравље. Комбинација влакана која подржавају здравље цријева са здравим мастима и биљним протеинима које пистације пружају може помоћи у снижавању шећера у крви код особа с дијабетесом, што је свакако бонус.

Кефир

Кефир је ферментирани млијечни напитак који садржи бактерије млијечне киселине, што га чини извором прогутаних микроорганизама који могу благотворно регулирати здравље цријева, па чак и лијечити или спријечити упалне болести цријева. Овај производ може позитивно утјецати на равнотежу цријевног микробиома и промовирати протуупално дјеловање – два аспекта који могу подржати здравље цријева.

Подаци су показали повећање количине корисних бактерија у цријевима након редовног конзумирања кефира. Дакле, иако спорадично пиће од кефира може бити угодно, да бисте искористили предности овог ферментисаног напитка, препоручује се да га учините дијелом ваше свакодневне рутине.

Суве шљиве

Постоји разлог зашто су сухе шљиве тако популарне у старачким домовима - одлична су храна за пробаву. Једна порција сувих шљива садржи три грама растворљивих и нерастворљивих влакана, која могу помоћи у одржавању здравља пробаве. Показало се да сухе шљиве значајно повећавају тежину и учесталост столице. Једна студија, која је процјењивала четрдесет особа с констипацијом током 8 седмица, показала је да је конзумација 50 грама сухих шљива сваки дан (око 4-6 сувих шљива) резултирала побољшаном конзистенцијом и учесталошћу пражњења цријева у односу на конзумацију влакана псилијума.

Банана

Као и многа воћа, банане су извор влакана, који су нутријент суперхране који може помоћи у одржавању пробаве и здраве цријевне микробиоте кроз редовно пражњење цријева. Ако сте љубитељ благо недозреле банане (познате као оне које имају благо зелену кору), знајте да добијате додатну количину пребиотичких влакана када се одлучите за ово воће. Пребиотици дјелују као "гориво" за пробиотске бактерије, помажући у одржавању здравља ваше микробиоте на важан начин.

Бијели лук

Бијели лук може учинити много више од тога да вашим јелима да појача укус, он је и храна за варење. Поред снажног укуса, бијели лук осигурава пребиотичке компоненте, антибактеријска једињења и једињења сумпора који могу помоћи у одржавању нашег здравља на јединствен начин. Посебно се показало да пребиотски учинак подржава раст соја ацидофилних пробиотичких бактерија, за које се показало да погодује особама с дијарејом.


Глас Српске