Све што треба знати о ДРАГОЦЈЕНОМ МАГНЕЗИЈУМУ :: Semberija INFO ::

 

Све што треба знати о ДРАГОЦЈЕНОМ МАГНЕЗИЈУМУ


Због бројних добробити магнезијума јако је важно надокнадити сваки његов мањак – правилном исхраном, која укључује што више намирница богатих њим, или узимањем квалитетних суплемената.

Но, будући да се магнезијум пуно лакше и боље апсорбује преко коже, односно трансдермално, приуштите себи купке с магнезијум хлоридом или магнезијум сулфатом. Добробити магнезијума:

1. Умирује нервни систем, побољшава сан и смањује тјескобу
Магнезијум регулише одређене хормоне у вашем организму који имају умирујуће дјеловање на мозак, доприносе релаксацији и опуштању. Из тог разлога мањак магнезијума доводи до слабијег квалитета сна, па чак и до несанице. Овај минерал важан је за функцију неуротрансмитера који се назива ГАБА, а који је заслужан за лучење серотонина, хормона среће.

2. Подиже ниво енергије
Магнезијум је важан и за активацију аденозин трифосфата или АТП-а. Риjеч је о главном складишту енергије унутар ваших ћелија. Стога, ако вам недостаје овај минерал, стално ћете осjећати умор.Мањак магнезијума, такође, значи да се и брже умарате током физичких активности, потребно вам је више кисеоника и имате већи број откуцаја срца.

3. Побољшава пробаву
Магнезијум неутралише желудачну киселину, те подстиче кретање столице кроз цријева, стога је за оне који пате од затвора јако важно да узимају овај минерал. Магнезијум, такође, опушта мишиће у цијелом пробавном тракту, као и цријева, што је добар стимуланс за пражњење. 

4. Уравнотежује ниво натријума, калијума и калцијума у организму
Мањак магнезија у организму негативно се одражава и на нивое других минерала, попут калијума, калцијума и натријума. Он помаже транспорту  калцијума и калијума кроз ћелијске мембране.  У комбинацији са калцијумом магнезијум игра важну улогу у обликовању костију, те у синтези ДНК и РНК. У случају недостатка магнезијума калцијум се непотребно таложи у меким ткивима у вашем организму.  Магнезијум је изузетно важан и за нормалне контракције мишића и за сам срчани ритам, као и за провођење нервних импулса.

5. Смањује грчеве, болове и напетост у мишићима
Ако немате у организму довољно магнезијума, могли бисте да осјећате грчеве у мишићима. Магнезијум је неопходан и за опуштање и за контракцију мишића, као и за нормално кретање.

6. Ублажава мигрену и спречава депресију
Будући да магнезијум доприноси бољој циркулацији крви, спречава сужење крвних судова које иначе доводи до повећања крвног притиска, те отпушта хормоне за ублажавање болова, узимање овог минерала може спријечити или барем ублажити појаву мигрене. Истраживања су показала да су симптоми мигрене ослабљени код оних испитаника који су узимали додатке исхрани с магнезијумом. Будући да магнезијум подстиче производњу хормона серотонина, он увелико помаже и код депресије. Неки стручњаци сматрају да су јако ниски нивои магнезијума у храни један од важних фактора који придоносе све већој учесталости депресије и других менталних обољења. Такође, ако у организму недостаје овог минерала, он је подложнији различитим алергијама.

7. Чува здравље срца и крвних судова
Неки магнезијум називају „минералом са срцем“ – не без разлога. Он, наиме, увелико помаже здрављу овог органа. Особе које уносе довољне количине овог минерала имају пуно мањи ризик од срчаних обољења. Спречава контракције и сужавање крвних судова које доводе до повишеног крвног притиска. Магнезијум је кључан и у спречавању срчаног удара, јер су неки случајеви срчаног удара изазваних управо грчењем коронарних вена, због чега срце на крају остаје без кисеоника.

8. Доприноси здрављу костију и зуба
Мањак магнезијума и није лако установити, а за то постоји оправдан разлог. Чак 57 посто тог минерала налази се у вашим костима. Магнезијум је јако важан за метаболизам калцијума, те за претварање витамина Д у активан облик у тијелу. Дакле, он је неизоставна карика у изградњи чврстих костију. И не само то. Ако сте мислили да је калцијум најважнији за ваше зубе, то није точно. Наиме, бројна су истраживања показала да је за зубе (као и за кости) најважнији магнезијум. Захваљујући њему ваши зуби могу бити чврсти и здрави.

9. Магнезијум је важан у заштити мозга
Магнезијум је важан у заштити мозга од  утицаја тешких метала којима смо изложени, попут алуминијума, олова, живе… Недостаје ли вашем организму магнезијума, пријети вам и већи ризик од тешких обољења попут Паркинсонове и Алцхеимерове болести.

10. Смањује ризик од дијабетеса типа 2
Процјењује се да готово 50 посто дијабетичара има низак ниво магнезијума у крви. Истраживања су показала да особама које имају мањак овог минерала пријети већи ризик од дијабетеса типа 2. Чак и ако уносите довољну количину магнезијума, имајте на уму то да постоје одређени „крадљивци“ овог минерала који се крију у лошој исхрани, стресу и пороцима.  Они дјелују тако да додатно троше ваше, ионако, предрагоцјене залихе овог важног минерала.