Научници откривају којих пет намирница требате јести ако желите дуже живјети :: Semberija INFO ::

 

Научници откривају којих пет намирница требате јести ако желите дуже живјети


Сви врло добро знамо да бисмо се требали хранити што је здравије могуће, а како доноси Сан, правилна прехрана смањује ризик од многих болести, јача наш имунитет и подржава развој мозга. А сада је ново истраживање показало да би нам укључивање одређених пет намирница у свакодневну прехрану могло помоћи да живимо дуже.
 
Амерички научници који су се бавили овом темом, захваљујући детаљним анализама, открили су како конзумација цјеловитих житарица, воћа, поврћа без шкроба, орашастих плодова и незасићених уља може помоћи у значајном смањењу ризика од одређених смртоносних стања.
 
"Ова здрава биљна храна повезана је с ниским ризиком од хроничних болести попут болести срца, рака цријева, дијабетеса, можданог удара и смртности опште", рекла је ауторица споменуте студије Линх Буи са Харварда.
 
Наиме, истраживачи су анализирали прехрану и здравствене резултате преко 100 хиљада учесника током више од три деценија, а резултати су показали како су они који редовно конзумирају ове намирнице живјели дуже и мање оболијевали од раније споменутих болести.
 
Показало се како су људи који конзумирају редовно ове намирнице имали 15 посто мање шансе да умру од рака или срчаних болести. Иста група такође је била изложена 20 посто нижем ризику од смрти од неуродегенеративних болести попут деменције и 50 посто нижем ризику од смрти од респираторних болести.
 
У међувремену они који су конзумирали мање количине хране биљног поријекла и више намирница попут црвеног меса или јаја имали су већу вјероватноћу да ће обољети од одређених хроничних болести, показало је истраживање.

(Глас Српске)