Сакупио стотине изгубљених раткапа те њима украсио ограду :: Semberija INFO ::

 

Сакупио стотине изгубљених раткапа те њима украсио ограду


Шефик Војниковић из Старог Мајдана, надомак Санског Моста, веома је занимљив човјек који има многобројне хобије којима прекраћује пензионерске дане.

Једна од његових необичних занимација је и сакупљање изгубљених раткапа, односно украсних поклопаца с точкова аутомобила, које проналази током својих путовања.

"Волим путовања, својим аутомобилом путујем широм Босне и Херцеговине и региона, па тако често на путевима или поред њих наилазим на ове раткапе које често спадају с точкова возила. Увијек тада застанем, а често се знам и вратити више километара како бих их покупио", каже Војниковић.

Додаје како у својој необичној колекцији има стотине ових необичних експоната, а њима је украсио повелику ограду свога дворишта.

"Има их толико да их више немам гдје редати, а ограда око мога имања није мала. Постоје и они којима се ово не свиђа, кажу да је то кич, али ја мислим супротно. На раткапама су знакови свих могућих аутомобилских брендова који постоје, а има и оних неозначених", каже Војниковић.

Овај необични Мајданац бави се и прикупљањем старих предмета, али не заборавља ни своју највећу љубав којом се и професионално бавио, а то је електрика.

Војниковић каже како на овај начин прекраћује пензионерске дане након што је деценијама радио као електричар, најприје у Босни и Херцеговини, а потом у Аустрији, гдје је остварио заслужену мировину у којој сада ужива.

Ових дана у Старом Мајдану права је атракција минијатурни рингишпил који је осмислио и изградио у своме дворишту, на радост малишана.

Поред тога, у прошлости Војниковић је сакупио респектабилну збирку старих предмета које се не би постидјели ни неки музеји.

Неке од прикупљених експоната изложио је у дворишту породичне куће, гдје су доступни посјетиоцима и пролазницима, а каже како му је намјера да на овакав начин очува сјећање на живот какав је некада био на овим просторима.

Додаје како је све предмете брижљиво чистио и поправљао настојећи им вратити некадашњи сјај и функционалност.

У његовој збирци налазе се старе алатке које су се у прошлости користиле у оближњим рударским окнима, надалеко позната грнчарија по којој су позната околна села, пољопривредне алатке, дрвени плугови, коњска кола и многи други предмети.  

Ту су и остаци старих далековода који су струјом напајали рударска налазишта, а које је Шефик обновио и вратио им стари сјај, вјетрењача која производи електричну енергију, самоходна косачица и бројна друге занимљиве ствари.

(Независне)