Љекар открио зашто је опасно носити јапанке :: Semberija INFO ::

 

Љекар открио зашто је опасно носити јапанке


Сингапурски љекар Пол Маколеј упозорио је људе да не носе равне јапанке.

"Имамо велики проблем овде у Азији јер сви стално носе јапанке. Нажалост, неки људи нису спремни за то", рекао је за Тхе Пост.

Јапанке су на врху његове листе најгоре обуће.

"Биомеханичке неравнотеже доводе до повреда преоптерећења као што су плантарни фасциитис и постериорни тибијални тендонитис", додао је.

Истиче да јапанкама недостају потпора и сигурност.

"Код неких људи, који јапанке носе годинама, може се јавити укоченост прстију", упозорио је па показао фотографију стопала са савијеним ножним прстима.

"Ношење ципела с додатним ременом око пете може помоћи. Људи чија мобилност није добра у опасности су да се спотакну и падну ако носе лабаве ципеле попут јапанки, а на опрезу треба да буду и дијабетичари. Обољели често имају стања попут неуропатије у којима не осјећају своја стопала. Кад носе јапанке, могу задобити повреде, а то може довести до већег проблема попут инфициране ране која би могла довести до ампутације ако се не збрине правилно", напоменуо је.

На крају, јапанке су, каже, у реду ако се носе до плаже или користе за ходање по плажи, али у њима "никако није препоручљиво радити 5000 до 10.000 корака у дану".

(НовостиМагазин)