Воће с највише и најмање шећера :: Semberija INFO ::

 

Воће с највише и најмање шећера



Уколико имате проблема с дијабетесом, инсулинском резистенцијом или пазите на килограме, важно је да знате овај податак.

Воће је одличан извор енергије, хранљивих материја, воде, витамина, влакана и антиоксиданата. 

Битно је да знате које је воће с највише и најмање шећера уколико имате неке здравствене проблеме.

Љето нам доноси изобиље примамљивог воћа, преноси Магично биље.

Понекад људи изгубе мјеру када се дохвате неке воћке. Ипак, особе које имају проблем с шећером у крви морају да знају које воће има висок шећер и и како да их конзимирају. То се односи и на особе које воде рачуна о линији.

Воће с највише шећера

Јабуке

Једна цијела јабука садржи 19 грама шећера, а шоља незаслађеног сока од јабуке има 24 г шећера. Ово је важан податак ако сте дијабетичар.

Грожђе

Шоља грожђа има око 23 г шећера. Максимална количина је пола шоље. Такође, грожђе можете замрзнути и користити у смутијима, шејковима и овсеним пахуљицама.

Трешње

Једна шоља трешања има око 18 г шећера и лако ћете изгубити појам колико сте их појели. Дакле, прије него што сједнете да једете трешње, сипајте их у шољу и нека то буде дневна количина.

Крушке

Једна крушка средње величине има око 17 г шећера. Ако покушавате да смањите количину шећера, немојте је цијелу појести. Ставите само неколико кришки у немасни јогурт или у шејк.

Лубеница

Једна кришка лубенице средње величине има 17 г. Лубеница је пуна воде и има посебне минерале зване електролити који су управо оно што потребно телу током љета. Наиме, знојењем се губе електролити. Дневна количина је двије кришке лубенице.

Смокве

Смокве су богате хранљивим материјама, али и шећером. У само 100 г свежих смокава налази се 16 г шећера. Уколико не желите да набаците килограме немојте јести више од двије смокве дневно.

Банане

Банане су извор енергије. Једна банана средње величине има 14 г шећера. Можете да нарежете пола банане у јутарњим пахуљицама или да је поједете са сендвичом с кикирикијем.

Брескве

Ово слатко воће које је симбол љета садржи око 13 г и зато је пажљиво планирајте у својим оброцима.

Воће с најмање шећера

Авокадо

Један цијели авокадо има само 1,33 г шећера. Можете га ставити у салату, намазати на тост или га користити у смутију. Али, иако има мало шећера, авокадо има висок садржај калорија.

Малине

Једна шоља малина садржи свега 5 г, додуше, богата је угљеним хидратима што значи да ће вас држати ситим неко вријеме.

Купине

Купине спадају у категорију воћа са много хранљивих вриједности. Једна шоља купина садржи 7 г шећера.

Папаја

Једна кришка папаје има око 6 г шећера. Можете уживати тако што ћете исциједити мало лимете и посипати мало морске соли. Можете је додати у јогурт.


Независне новине