Аутомобили чији мотори прелазе више од 1.000.000 км :: Semberija INFO ::

 

Аутомобили чији мотори прелазе више од 1.000.000 км


Приликом куповине аутомобила, након што је привукао нашу пажњу својим дизајном, једна од ствари на коју највише обраćамо пажњу је његова поузданост.

Чињеница да са већом или мањом сигурношћу знамо да се ради о возилу које ће бити са нама дуги низ година, важно је и колико ћемо километара у њему прећи без проблема. Треба знати да постоје комбинације модела и мотора које лако могу да пређу милион километара. У случају да имате неки такав, у који не морате да улажете више новца од редовног одржавања и са којим нећете имати озбиљних кварова, знајте да посједујете право благо.

Ово је списак аутомобила за које је доказано да могу да пређу преко милион километара. 

Мерцедес 240Д је један од оних аутомобила са којим бисте могли возити око свијета неколико пута. Поред тога, тржиште половних дјелова за овај модел је огромно, а скоро све његове компоненте можете пронаćи на Интернету. На списку су још Волво П1800, Сааб 900 Турбо, као и БМW 325и (Е30). Експеримент који је спровео Мобил1 показао је да БМW 325и Е30 може да пређе више од 1.5 милиона километара. Овај тест је био заснован на стављању на динамометар и котрљању четири године при брзини од око 130 км/х.

Шкода Оцтавиа (и Суперб) је осим сигурности је позната и по ниској потрошњи горива. Сјеверноамериканци воле да воде рачуна о својим аутомобилима како би их учинили класицима. Управо то се догодило са примјерком модела Линцолн Тоwн Цар пензионисаног господина из Канзаса који је својим аутомобилом прешао 2 милиона километара. Добра прича о дуговјечном аутомобилу испричана је прије само неколико мјесеци о једном Субару Форестеру. Ријеч је о примјерку у власништву Јернера Јунга, словеначког музичара који га је купио 1998. године. Са њим је неколико пута обишао свијет, преваливши милион километара.

Ту је и култна Волксwаген Буба. Не чуди што један од најпродаванијих аутомобила у историји, попут Волксwагенове Бубе, спада у ред оних који су успјели прећи милион километара. Заправо, Буба се може похвалити примјерком који је премашио 2,5 милиона км. Тоyота Хигхландер такође се ушуљала на ову листу. Примјерак из 2006. прешао је више од 1.6 милиона километара прије него што је страдао у урагану Иан на Флориди 2022, преноси б92.

(Б92)