Орторексија честа болест ''здраве хране'' :: Semberija INFO ::

 

Орторексија честа болест ''здраве хране''


Орторексија, поремећај у прехрани, који настаје због опсједнутости здравом храном, постаје озбиљан медицински феномен, наводе научни портали.

Ријеч је о релативно новом и недовољно истраженом појму који је термин и концепт добио крајем деведесетих година прошлог вијека, захваљујући америчком љекару Стивену Братману.

Орторексију љекари називају и "дијеталнм перфекционизмом", јер код особа које од ње пате избор хране постане толико рестриктиван (и калоријски и у врстама намирница) да угрожава здравље.

Особе које болују од орторексије опсједнуте су здравом храном и ментално су преокупиране њеним поријеклом и начинима припреме.

Једу само "здраву", "исправну", "биолошки чисту", "добру храну", а избјегавају "нездраву", "погрешну", "лошу" и "прљаву”.

Орторексија највише пријети особама које знају пуно о храни, студенти нутриционизма, спортисти (боди-билдери и фитнес индустрија), затим личности склоне психо-соматици, односно популација која пати од физичких симптома без установљеног медицинског узрока.

Особе које имају симптоме орторексије намећу себи врло ригидна правила и рестрикције, чије кршење изазива анксиозност, стид, самоосуђивање, кривицу, депресију.

Све то доводи до негативних посљедица за ментално и физичко здравље, те озбиљно нарушава свакодневно функционисање.

Особе које пате од орторексије боје се да изван властитог дома неће моћи "исправно" јести и избјегава храну коју су припремили други.

Такође, удаљавају се од пријатеља и чланова породица који не дијеле сличне погледе на храну, што доводи до социјалне изолације и осамљивања.

Код таквих лица могуће су нагле промјене расположења и развијање депресије, али и напади панике ако се не може конзумирати "исправна" храна - наводе медицински портали.

Посљедице ове болести често су дефицит есенцијалних нутријената и гладовање, што доводи до губитка килограма и неухрањености.

Код жена је могућа посљедица поремећај менструалног циклуса на неколико мјесеци.


Независне / БХРТ