Разлози зашто не треба сједити с прекрштеним ногама :: Semberija INFO ::

 

Разлози зашто не треба сједити с прекрштеним ногама


Прекрштање ногу је навика многих, али када се концетрирате на тај положај, схватит ћете да заправо није баш удобан. Поред тога што вам овако неће бити удобно, овакав положај није добар ни за здравље.

 Скок крвног притиска

- Често укрштање ногу оптерећује зглобове кука и може изазвати накупљање крви у ногама када су вене стиснуте - каже кардиолог др. Стивен Синатра (Степхен)за АБЦ.

Такођер може изазвати повећање крвног притиска. Када прекрстите ноге, прекидате доток крви до остатка удова што може изазвати привремене скокове крвног притиска. Иако укрштање ногу у кољену доводи до значајног повећања крвног притиска, када су ноге укрштене у зглобу, крвни притисак се не повећава.

Хипертензија која настаје усљед прекрштених ногу је пролазна, па нестаје када су вам ноге неукрштене. Међутим, ако имате висок крвни притисак, боље је да сједите са исправљеним ногама, а не прекрштеним.

Проширене вене

Иако се често сматра да укрштање ногу изазива проширене вене, то заправо није тачно. Према Хеалтхлине-у, постоји велика генетска компонента за добијање проширених вена, а стајање или сједење током дужег временског периода може довести до проширених вена, без обзира да ли су вам ноге укрштене или не.

Међутим, једна ствар која сједење са прекрштеним ногама свакако може да уради је да изазове да се кичма буде у погрешном положају, због ротације карлице под углом. Резултат су болови у леђима и лоше држање, пише Тхе Лист.

(Глас Српске)