Ово је једна од најздравијих намирница :: Semberija INFO ::

 

Ово је једна од најздравијих намирница


Лећа је, након соје, намирница са највећим удјелом бјеланчевина, због чега има важну улогу у исхрани. Ова махунарка има много влакана и фолне киселине, што је заправо одлично за срце, мозак и здраву пробаву.

Осим тога, лећа садржи полифеноле проантоцијанине и катехине, који пружају ћелијама антиоксидативну заштиту од оштећења слободним радикалима.

Влакна помажу да се глукоза споро отпушта па је добра за осећај ситости, односно за спречавање преједања. Такође може побољшати ваш метаболизам и може смањити масне наслаге са којима муку мучите, поготово око стомака.

Једна шољица куване леће има око 230 калорија те је међу најбољим биљним изворима гвожђа, али и магнезијума, калијума, цинка, калцијума и бакра. Ако не једете често махунарке, почните са малим порцијама како бисте избјегли надутост.

Између смеђе, зелене, црвене и жуте леће нема велике разлике у саставу нутријената, разликују се у саставу појединих биолошки активних компоненти. Све врсте леће садрже полифеноле, фитостероле и сапонине, који имају позитиван утицај на здравље.


Независне новине