Продат најстарији мотоцикл на свијету :: Semberija INFO ::

 

Продат најстарији мотоцикл на свијету


Направљен 1894. године, Хилдебранд & Wолфмüллер се често назива првим серијским мотоциклом са погоном на унутрашње сагоријевање.

Као и многи рани двоточкаши тог времена, Хилдебранд & Wолфмüллер је сличнији бициклу него модерном мотоцикл, иако је његов историјски значај непроцјењив. Такође је била занимљива машина по начину на који је дизајнирана, с резервоаром за уље уграђеним у рам, задњим блатобраном који је служио као резервоар за воду и тзв. "кашика“ кочионим системом.
 
Још једна занимљива карактеристика су гумене траке са обје стране машине. Оне су биле подесиве јер би разумљиво изгубиле своју еластичност током времена.
 
Недавно је мотоцикл промијенио власника, први пут од 1990. године, када га је тадашњи власник, шпански колекционар по имену Карлос Гарига, купио. Мотоцикл је у изванредном стању и може се похвалити оригиналном и неометаном завршном обрадом, са само потрошним деловима попут гума и каишева који немају оригиналност.
 
Хилдебранд & Wолфмüллер 1894. има рам број 619 и мотор број 69, а прошле седмице је продат на аукцији у Великој Британији за 195.500 евра, наводи Мото-берза, преноси Аутоблог.рс.

(Независне)