Ових 12 ствари треба имати у аутомобилу током зиме :: Semberija INFO ::

 

Ових 12 ствари треба имати у аутомобилу током зиме


Зима је најнезгодније годишње доба за вожњу, вријеме када се лакше догађају саобраћајне несреће као и кварови аутомобила, уз то можете и запети у сњежној мећави.

Укратко, зима крије многе опасности за возаче, а да бисте што сигурније прошли кроз њу препоручујемо да у аутомобилу увек имате ових 12 ствари које би вас могле спасити ако се догоди нешто неочекивано и олакшати вам зимску свакодневицу.

1. Батеријска лампа

Батеријска лампа могла би да се покаже као врло важна у случају да вас ауто изневери током ноћи ван урбаних подручја. Осим што с њом можете освјетлити што желите или морате, можете и сигнализирати другима да вам је потребна помоћ. Јасно, и модерни мобилни телефони имају светиљке али зашто трошити њихову батерију у ситуацији у којој вам сигурно много више треба за позиве у нужди.

2. Пијесак или со

Врећа пијеска или соли за посипање пута требало би стално да вам се налази у пртљажнику током зиме. Запнете ли у снијегу или на леду, посипајте испред и иза точкова што ће побољшати приањање гума и много ћете се лакше извући из непријатне ситуације, пише аутостарт.24сата.хр.

3. Лопата за снијег

Понекад снијег зна тако јако да напада да око паркираног аутомобила настану толики сметови да га више не можете помјерити. Лопата за снијег овдје је најбоље рјешење, а може бити од помоћи и када случајно запнете у снеијгу.

4. Стругалица за лед

Она зими мора увек бити у аутомобилу. Свима је јасно зашто.

5. Каблови за покретање аута

Зима и ниске температуре су највећи непријатељ акумулатора аутомобила. Чак и ако је нов, већи су изгледи да ће заказати зими него током остатка године. Ако вам је акумулатор старији проблем је још већи. Пазите да купите одговарајуће каблове, најјефтинији и најтањи модели сигурно неће помоћ код већине дизелаша и јачих бензинаца.

6. Вода и храна

У ауту би увијек требало да имате неколико литара воде као залиху за најгори сценарио. Ако запнете у сњежној мећави вода ће вас барем спасити од жеђи, а храна вам дати потребну енергију. Најбоље је у ауту имати храну која се неће брзо покварити, попут енергетских плочица или грицкалица.

7. Ћебе/покривач

Ћебе или приручни покривач неће вас само спасити од хладноће ако вас аутомобил изневери, а помоћ је далеко. Корисни су и као подлоге ако морате да се завучете испод аутомобила како бисте обавили неки приручну поправку која ће вам омогућити да наставите путовање.

8. Зимска одјећа и обућа

Није на одмет у пртљажнику имати нешто додатне одеће и обуће која је прилагођена зимским условима. Нађете ли се у проблемима могла би вам бити јако корисна.

9. Пуњач за мобилни

Кабл за пуњење телефона може вас спасити у најгорим ситуацијама када вам је батерија мобилног на „издисају“ а ви покушавате да позовете помоћ. Наравно ако аутомобил ради. Зато није лоше уз кабл имати и преносни пуњач.

10. Основни алат

Може бити користан за мање поправке на ауту током читаве године, али најважнији је током зиме када је квар изгледнији, а његове последице могу бити много опасније.

11. Ланци за снијег

Чак и када имате добре зимске гуме може доћи до ситуације када оне нису довољне. Одговарајући ланци добар су додатак у пртљажнику аутомобила, можда вам заиста затребају.

12. Уже за вучу

Некада је било део обавезне опреме, али данас га само ријетки имају у свом аутомобилу. Треба га имати уз себе током зиме, могло би вам помоћи да вас неко извуче када запнете у снијегу или леду.

(Б92)