Црвени или бијели кромпир? Ево у чему је разлика и који је здравији! :: Semberija INFO ::

 

Црвени или бијели кромпир? Ево у чему је разлика и који је здравији!


Кромпир је једна од најчешће коришћених намирница. Главна разлика између црвеног и белог је у томе што бели садржи одређену врсту скроба и утиче добро на здравље црева

Колико је који кромпир здрав и који је од ове две врсте здравији, одговорила је нутриционисткиња и дијететичарка Мелиса Мејер.
 
Црвени кромпир

Сто грама црвеног кромпира има око 70 калорија, 1,9 грама протеина, 14,1 грам угљених хидрата, 5,6 грама шећера, 0,1 грам масти и три грама влакана.
 
Ако вам ти бројеви не значе много – црвени кромпир садржи доста угљених хидрата и мало влакана, али добра ствар је да су ови угљени хидрати квалитетни, имају низак гликемијски индекс, што значи да се полако троше и неће нагло повећати ниво шећера у крви.
 
Добра ствар је што црвени кромпир садржи и антиоксидант бета-каротен, који се у телу претвара у витамин А.


 
Бели кромпир

У сто грама белог кромпира има око 58 калорија, 2,3 грама протеина, 12,9 грама угљених хидрата, 0,6 грама шећера, 0,1 грам масти и 1,6 грама влакана.
 
Дакле, и ова врста кромпира садржи доста угљених хидрата, али за разлику од оних који се налазе у батату, овде није реч о ниском гликемијском индексу.
 
Главна разлика је у томе што бели кромпир садржи одређену врсту скроба, тј. влакана који се спорије варе и изазивају ферментацију, приликом чега се стварају одређене супстанце које добро утичу на здравље црева.
 
Ове супстанце се развијају када се кромпир обари и охлади, па се конзумира хладан.
 
Такође, бели кромпир садржи и скоро двоструко више калијума него слатки кромпир, што је важно за нервни систем и функционисање мишића.
 
Као закључак, нутриционисткиња Мејер наводи да, све док нису пржени у дубоком уљу, кромпири било које врсте треба да се нађу на нашем тањиру.
 
- Да, црвени кромпир има нижи гликемијски индекс, мало више влакана и бета-каротен, али је бели богатији калијумом и то је један од ретких извора ове одређене врсте скроба која је добра за црева - поручује Мејер.

(Информер.рс)