Звјездасти анис моћно средство у борби против прехлада и грипа :: Semberija INFO ::

 

Звјездасти анис моћно средство у борби против прехлада и грипа


Јак имунитет кључан је у борби против разних болести, у зимском периоду у првом реду у борби против прехлада и грипа.
 
А да бисте ојачали свој унутрашњи систем одбране од вируса и бактерија, није нужно трошити новац у апотекама на разне препарате, већ је довољно завирити у кухињу и међу зачинима пронаћи оне који поспјешују имунитет. Један од њих је звјездасти анис.
 
Звјездасти анис је изузетно ароматичан зачин, богатог мириса, који се користи за припрему слатких и сланих јела, али и у народној медицини. Има јака антиупална својства, обилује антиоксидансима и витаминима.
 
Обилује витаминима А и Ц

Звјездасти анис има висок ниво витамина А и Ц, који су изузетно важни у борби против инфекција, те убрзавају опоравак код прехлада и грипа. Витамин Ц је важно редовно конзумирати, а осим у звјездастом анису, има га у цитрусима, паприци, шипку.
 
Садржи природни антибиотик

Активни састојак звјездастог аниса је тимол, хемикалија која има јака антибактеријска својства и дјелује на грам-позитивне и грам-негативне бактерије. Природна је замјена антибиотицима. Такође има и антивирусна својства, те јако добро дјелује на респираторни систем.
 
Има јака антиупална својства

Овај зачин смањује упале у организму, јак је антиоксиданс, те неутрализује штетни утицај слободних радикала на ћелије. Због свог антиупалног својства, одличан је савезник имунитета, јер упале ослабљују тијело и доводе до болести.
 
Како га конзумирати?

Звјездасти анис би требало конзумирати што чешће. За превенцију и јачање организма најбоље би било да конзумирате чај од овог зачина.
 
Прокувајте два децилитра воде и у њу додајте пет звјездастих аниса. Склоните с ватре, поклопите и оставите да одстоји 15-ак минута прије конзумације. Најбоље га је пити на празан желудац.
 
(Независне)