Како одабрати идеалан капут? :: Semberija INFO ::

 

Како одабрати идеалан капут?


Осим боје, дезена и модела, код одабира капута баш по нашој мјери, морамо мислити и на његов квалитет, посебно на материјал. Јер, боље је уложити у квалитетнији комад који нам може потрајати више година.

Иако сваке године ничу нови модни трендови или се поновно популаризују они из прошлих деценија, неки се комади из сезоне у сезону не мичу с модног трона. Ријеч је, свакако, о класицима који се могу уклопити у сваки стил и прилику, те нам је без њих незамисливо слагати модне комбинације.

У хладнијем периоду најважније је да нам је топло. А како ћемо то постићи без удобних и топлих одјевних предмета попут пуловера, чизама и неизоставног - капута. Њему се враћамо сваке године, без обзира на тренутне трендове, јер ништа не може замијенити квалитетан капут који пршти елеганцијом.

Но, није сваки капут - ,,капут’’ у правом смислу ријечи. На тржишту можемо пронаћи много модела од којих не морају сви бити квалитетни, колико год се на прву чинили ,,вау’’ и по посљедњој моди. Квалитетан капут мора нас штитити од зиме и налета вјетра, снијега и кише, те мора потрајати неколико сезона.

Ако нас је ова пандемија нечему научила, онда је то чињеница да је боље уложити у нешто скупље и квалитетније, него сваки мјесец куповати комаде који ће трајати само једну сезону. Дакле, како одабрати идеалан капут и на шта све требамо пазити?
 
Грађа тијела
Прво што морамо имати на уму јесте наша грађа тијела и висина. Наиме, не стоје свима сви кројеви капута једнако. Ако сте нижи од 170 цм, бирајте краће капуте, односно оне који вам сежу тек мрвицу испод кољена. Све ниже од тога, напросто, ће вас ,,прогутати’’ и завршни утисак неће бити задовољавајући. Вишим особама, с друге стране, одговарају и дужи капути.
За тијело у облику крушке (ужа рамена, мање груди, већи бокови и стражњица) идеални су капути с пуф рукавима или који у горњем дијелу имају неке украсе, јер ће помоћу њих направити баланс између горњег и доњег дијела тијела. За тијела у облику јабуке савршен је капут А-кроја до пола бедра, јер ће сакрити евентуалне недостатке, те у први план ставити ваше дивне ноге.
Ако имате грађу пјешчаног сата, стајаће вам већина модела, а како бисте истакли струк, бирајте капуте с појасевима или оне сужене у струку.

Квалитет капута
Као што смо поменули, најважније код бирања идеалног капута јесте да вам је у њему угодно и довољно топло. Увијек га можете скинути кад вам постане вруће, али ако вам је у њему хладно, чак и ако сте одјевени слојевито, онда то представља проблем.
Најхладније зимске дане дочекаћемо у најтоплијим капутима који су израђени од тканина природног поријекла: чисте рунске вуне уз додатак кашмира, мохера, камиље длаке или еластана за бољу прилагодљивост и удобност.

Величина капута
При одабиру величине капуте припазите да се дугмад не откопчавају или шире тканину јер то онда значи само једно - да вам је капут премален и преузак. Радије одаберите нешто већи модел испод којег ћете без проблема носити и неколико слојева одјеће.

Боја и дезен капута
Ако волите класику ту су капути равног кроја у црној, бијелој и неутралним бојама. Ако, пак, волите експериментисати, добра је вијест да је ове сезоне све у знаку одважних боја и дезена.