ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА ЈЕ ОВАЈ „ЛИК“ ИЗ КРАГУЈЕВЦА БИО У ЧАК 15 ХОЛИВУДСКИХ ФИЛМОВА? :: Semberija INFO ::

 

ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА ЈЕ ОВАЈ „ЛИК“ ИЗ КРАГУЈЕВЦА БИО У ЧАК 15 ХОЛИВУДСКИХ ФИЛМОВА?


Да ли бисте нам поверовали када бисмо вам рекли да постоји „лик“ из Крагујевца који се појавио у чак 15 холивудских филмова? Један од њих је Умри мушки 3, који можете гледати на каналу Нова Маx, а можете погледати и серијал о Бриџет Џоунс, мјузикл Мамма Миа и акционе филмове Смртоносно оружје и Побеснели Макс.
 
Ако смо вас збунили, у питању је чувени Југо (YУГО), рођен, односно произведен у Крагујевцу, а кога су холивудски продуценти често користили за своје филмове. Можда знате за његово појављивање у филмовима Умри мушки 3, Ко је убио Мону и Врана, али има их још.

Како пише страница ИМЦДб – Интернет Мовие Цар Датабасе, а преноси сајт Босонога, Југо се појављује у чак стотинак филмова, а издваја се наредних 15.
 
Тхе Цроw (1994)


 
Није лако управљати чудом из Крагујевца, што ће потврдити ова сцена потере у Врани. То је само још један разлог да обожавате овај филм са покојним Брендоном Лијем.
 
Тхе Гамблер (2014)


 
Бри Ларсон је након снимања заржала само један суверир са сета – Југо знак са волана. „Обожавам тај ауто. Стално сам тражила да га задржим након снимања. Био је у стању распада. Најчешће није хтео ни да упали. Никад нисам наишла на ауто са којим сам се толико саосећала. Али нису имали довољно поверења, ни у мене ни у ауто, да ми га оставе. ‘Поквариће се негде и никад нећеш стићи до Лос Анђелеса’, стално су ми то говорили, па су ми на крају дали само знак са волана, као сувенир.”
 
Царс 2 (2011)


 
Космичка неправда би била изоставити Југа из ове персонификације аутомобилског света. Југо под именом Хјуго у филму је источноевропски мафијаш. Тако је стереотип Словена као криминалаца пренесен у свет машина, љупко и нимало расистићки, баш као што је типично за стари, добри Дизни.
 
X-Мен: Апоцалyпсе (2016)


 
Пољска, Гвоздена завеса, источна Европа. Када амерички мутанти запоседну исток европског континента, треба и приказати тај свет, а како то боље одрадити од стратешког смештања Југа у ивицу кадра?
 
Ирон Ман 2 (2010)


 
Овде је у питању само јоп један цамео, али важно је да се види јаркоцрвена боја док он пролази и сече смех.
 
Аррестед Девелопмент (2003)


 
Можда је симболично што се Југо појавио баш у серији оваквог назива, јер на ту тему онда само прште референце и вицеви.
 
Дроwнинг Мона (2000)


Уз сво дужно поштовање Денију Девиту, главна улога у овом филму ипак је припала Југу, кога има свих врста и боја. Права ода овом аутомобилу.
 
Мy Наме Ис Еарл (2005-2009)


 
Наравно да Ерл има Југа. Американци третирају сваки источноевропски аутомобил као симбол декаденције и јада, а то је све што једном Ерлу треба.
 
Буффy тхе Вампире Слаyер (1997-2003)


Свако ко има или је имао Југа у неком тренутку разумеће возачицу Југа из ове серије и имати саосећања за њену бол и све казне.
 
Дие Хард wитх а Венгеанце (1995)


 
Вероватно и најпопуларнија улога насловног јунака, јер ту видимо комбинацију Југа и Џона Меклејна. Меклејн је увек у поткошуљи, по којој крвари, увек има лош дан, а Југо се невероватно уклапа у ту причу.
 
Маид ин Манхаттан (2002)


 
Још један веома кратки цамео, али одлична је комбинација Југа и Џенифер Лопез.
 
Ницк анд Норах’с Инфините Плаyлист (2008)


 
Мајкл Сера вози Југо ГВ из 1986 године, а он треба да буде продужетак карактера његовог лика – скроман, смотан, кабаст, некул, ретро, другачији. И то је добро, нарочито када узмете у обзир да Југо овде не симболизује оно за шта обично користе – страње, јад, патњу, рат и источноевропску декаденцију.
 
Малцолм ин тхе Миддле (2000-2006)


 
Југо се појављује у још једној серији, али овде нема толико дуговечну улогу, колико је у питању један бљесак, конкретно у петој епизоди пете сезоне.
 
Тхе Новембер Ман (2014)


 
Делови овог филма снимани су у Србији, тако да и те како има смисла што Југо има улогу у дочаравању опште атмосфере на улицама.
 
Металлица – Тхе Даy Тхат Невер Цомес (2008)


 
Југо је дошао чак и до момака из бенда Металлица, који су га ставили у спот за своју песму Тхе Даy Тхат Невер Цомес. Наравно, конотација није позитивна, али Југо је опет звезда.

(данас.рс)