ДИО ТИЈЕЛА НА КОЈЕМ СЕ САКУПЉА НАЈВИШЕ МАСТИ ОТКРИВА КОЈА БОЛЕСТ ВАМ ПРИЈЕТИ :: Semberija INFO ::

 

ДИО ТИЈЕЛА НА КОЈЕМ СЕ САКУПЉА НАЈВИШЕ МАСТИ ОТКРИВА КОЈА БОЛЕСТ ВАМ ПРИЈЕТИ


Foto: Ilustracija
Вишак тјелесне масти није добар за наше здравље. Међутим, нове студије сугеришу да треба обратити пажњу на то гдје се масноћа налази на тијелу, а не на количину.
 
Поткожна масноћа је "безбједнија" масноћа која се налази испод коже и која се лакше уклања, док је висцерална маст "опасна" јер се складишти дубље у тијелу и утиче на нашу величину, облик и систем тијела.
 
Висцерална маст је активна, што значи да може да промени хемијску равнотежу у нашем тијелу, а то доводи до хроничних болести. Исто тако, може се наталожити око наших виталних органа и утицати на њихову способност функционисања.
 
Нове студије су откриле да чак и мале количине масти у "проблематичним областима" могу бити забрињавајуће. Џени Френсис-Тоусон открила је о којим дијеловима тела треба да се бринемо када је вишак масноће у питању и које проблеме он може да изазове.
 
Врат и лице

Вишак масти у овој области може бити знак повећаног ризика од срчаних обољења. Америчка студија је открила да што је ваш врат већи, већа је вјероватноћа да ћете имати висок ниво ЛДЛ ("лошег" холестерола). Истраживачи вјерују да обим врата већи од 35 центиметара за жене и 43 центиметра за мушкарце указује на вец́и ризик од срчаних обољења и срчаног удара.
 
Сало на врату може да изврши притисак на главне дисајне путеве у тијелу, отежавајући људима дисање.То може бити посебно отежавајућа околност током ноћи јер повећава ризик од апнеје у сну, можданог удара и депресије. Поред тога, такви људи ц́е врло вјероватно гласно хркати.
 
Груди

Ово је опасно и за жене и за мушкарце. Наиме, повећање груди узроковано повећањем масти је знак упозорења за ризик од рака. Масне ћелије производе хормон естроген, а повећање естрогена може повећати шансе за развој рака дојке. Исто тако, вишак масних ћелија у дојци такође може изазвати упалу у тијелу која може допринијети настанку рака.
 
Руке

Добивање масти на рукама може бити знак повећања масти у цијелом телу и знак упозорења да морате озбиљно да размислите о укупном губитку тежине да бисте одржали своје здравље.
 
Вишак сала на рукама обично указује на гојазност и висок индекс тјелесне масе. Знамо да је гојазност узрокована лошом исхраном и свако ко се бори са масноћом у овој области вјероватно има масне наслаге и на другим дијеловима тијела.
 
Гојазност такође повећава ризик од других здравствених проблема, упозорава љекар, као што су депресија, срчани удар, дијабетес типа 2, мождани удар, бол у зглобовима, срчана обољења, рак и прерана смрт, па је ово знак упозорења да покушате да промјените начин живота. .
 
Бутине

Истраживачи су открили да људи који имају сало у бутним мишиц́има имају 34 одсто вец́и ризик од развоја срчане инсуфицијенције у поређењу са онима који немају вишак масноц́е у овој области. Стручњаци који стоје иза ове студије вјерују да је ова интрамускуларна маст, баш као и трбушна маст, активна, изазивајуц́и упалу у тијелу и изазивајуц́и имуни систем да напада, а не да се брани.
 
Нажалост, ово може довести до срчаног удара и развоја дијабетеса типа 2.
 
Стомак

Не морате да бринете ако имате мало сала око стомака због чега избјегавате кратке или уске кошуље, сасвим је нормално и не изазива никакве здравствене проблеме. Проблеми настају када почнемо да складиштимо превише висцералне масти у предјелу стомака.
 
Често доспије у вашу јетру гдје се претвара у холестерол. Холестерол лако улази у крвоток, зачепљује артерије и изазива ризик од срчаних обољења, срчаног и можданог удара, високог крвног притиска.
 
Он додаје да висцерална масноћа у предјелу стомака може да изазове хемијску реакцију и упалу у тијелу која може довести до инсулинске резистенције и дијабетеса типа 2. Такође, истраживања су показала да вас може учинити рањивијим на одређене врсте рака, укључујући рак дојке и дебелог цријева.

(Глас Српске – b92)