СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: ОВА ПИЋА УТИЧУ НА ГУБИТАК ПАМЋЕЊА :: Semberija INFO ::

 

СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: ОВА ПИЋА УТИЧУ НА ГУБИТАК ПАМЋЕЊА


Foto: Ilustracija
Све више спроведених истраживања показује да је деменција резултат лоших животних одлука, а високо на листи главних криваца налазе се газирана и заслађена пића, тврде стручњаци.
 
"Деменција се многима можда чини неизбјежном, али подаци које имамо говоре нам да је најчешће резултат нездравог начина живота. Можда би требало два пута да размислимо о конзумирању газираних пића и других слатких производа јер је, без сумње, један од водећих узрока губитка памћења шећер који се налази и у храни и у пићу“, упозорава нутрициониста Рори Бат.
 
Према његовом мишљењу, један од механизама од којег се јавља губитак памћења је управо промијењени метаболизам шећера у мозгу.
 
Повећани ризик од Алцхајмерове болести
 
"Баш као код дијабетеса, гдје ћелије могу да постану отпорне на деловање инсулина, једнако тако реагује и људски мозак. Заправо, болести попут Алцхајмерове заправо се понекад називају и дијабетесом типа 3. То се догађа због инсулинске резистенције која се јавља у мозгу и мијења метаболизам, а тиме и сам начин на који долази до обрађивања информација“, објашњава Бат.
 
И наука је потврдила његово размишљање. Истраживање представљено на Међународној конференцији Алцхајмеровог удружења показало је уску повезаност уноса слатких пића и повећаног ризика од појаве Алцхајмерове болести, уједно најчешћег узрока деменције, пише Н1.
 
Без обзира на то о којој се врсти шећера радило, да ли је ријеч о газираним пићима, слаткишима или колачима, утврђено је да су људи који су највише конзумирали шећере имали највећи ризик од развоја ове болести.
 
Покушајте да смањите њихов унос
 
Ипак, научници су највећи утицај усмјерили управо према конзумирању газираних пића као главном узрочнику појаве деменције код испитаника.
 
"Превише шећера у газираним пићима уско је повезано са дијабетесом типа 2, а наше претходно истраживање идентификовало је дијабетес типа 2 фактором ризика за деменцију. Нова студија поткрепљује ове доказе, указујући на то да вишак шећера у поменутим напицима може да повећа ризик од Алцхајмерове болести, а смањењем газираних пића смањујемо ризик од развоја деменције у каснијој доби“, напомиње љекар и аутор поменутог истраживања Даг Браун.

(Глас Српске)