НОВИ ТРЕНД: ДА ЛИ БИСТЕ ИЗНАЈМИЛИ ОДЈЕЋУ? :: Semberija INFO ::

 

НОВИ ТРЕНД: ДА ЛИ БИСТЕ ИЗНАЈМИЛИ ОДЈЕЋУ?


Foto: Ilustracija
Притом је то само део такозване "споре моде" којом се штити и животна средина.

Аутомобили, алати, књиге… За Карину Брајш је сасвим нормално да те ствари изнајми или позајми. "Зашто онда не бисмо позајмљивали и одећу", упитала се. Док је као студент живела у Штутгарту било јој је сасвим нормално да позајмљује одећу од колегиница, као и да оне позајмљују од ње. И готово никад јој није требало нешто ново.
Према подацима Министарства за животну средину, Немци просечно годишње купе шездесет одевних предмета.
Одећа је често јефтина, на тржиште стиже све брже, што се назива и "брза мода" (фаст фасхион). Притом се сваки пети одевни предмет готово уопште не носи. Производња одеће у свету у последњих двадесетак година је и више него удвостручена. "Испуњене су све карактеристике ексцесивног, неодрживог развоја", наводи се на интернет-страници немачког министарства.

Ретки изнајмљују одећу

Супротан тренд назива се "спора мода" (слоw фасхион). Ту је у првом плану одрживост. Према једном репрезентативном испитивању организације за заштиту животне средине "Гринпис" (Греенпеаце) објављеном крајем јула, изнајмљивање одеће код комерцијалних понуђача још увек је веома ретко. Само седам одсто испитаних до сада су тако изнајмили неки комад одеће. Али, изгледа да је тај модел популарнији код млађих. Код оних између 18 и 29 година, њих 15 одсто позајмљивао је одећу код комерцијалних понуђача.

"Мислила сам да ту мора нешто да има", каже Карина Брајш. Истраживала је по интернету и наишла на понуђача који се зове "Клајдерај" (Клеидереи). Тамо корисници могу да склопе претплатнички уговор и да за 29 евра месечно позајме четири одевна предмета истовремено, а по потреби и да их замене неким другим. Представништва "Клајдераја" постоје у Келну, Фрајбургу и Берлину, а ускоро ће Карина Брајш отворити и у Штутгарту.

Шефица фирме је Лена Шредер. Она од 2016. има фирму у Келну. Првобитно је с пријатељицом основала "Клајдерај" као фирму за онлајн-изнајмљивање, али то су 2018. затвориле. Лена Шредер је затим преузела име и концентрисала се на стационарне трговине. Представништва у Фрајбургу, а ускоро и у Штутгарту су самосталне фирме. Она користе марку и структуре "Клајдераја" и за то плаћају.

Мање производње, мање конзума

Лена Шредер је студирала модни дизајн и током студија је схватила да јој се текстилна индустрија генерално не свиђа, и да не жели да ради за такву индустрију. Она данас клијентима мора много тога да објасни у вези с одрживошћу. То је процес који ће трајати још неколико година, каже, "све док просечан купац не буде био отворен за позајмљивање одеће".

Да би се мода заиста одрживо конзумирала, мора се куповати свесније и мање, каже Шредер. Клијент позајмљивањем има могућност за чешће промене, али тренд би дугорочно морао да иде ка томе да се одећа дуже користи, а да се повремено неки одевни предмет и позајми. "Мора једноставно да се мање производи и мање купује", каже Шредер.

То може да функционише и у кругу познаника, али у Немачкој у међувремену има више онлајн-портала који нуде изнајмљивање одеће. И они нуде разне могућности. Тако неки, као "Клајдерај", нуде изнајмљивање у виду претплате, али само онлајн. Могу се изнајмити и неки одевни предмете за посебне прилике. Изнајмљивање венчанице много је јефтиније од куповине нове.

Једна апликација нуди могућност да корисници сами изнајмљују одећу или да изнајме одећу од друге особе. Један понуђач нуди пакете с више одевних предмета који могу добро да се комбинују. И луксузне торбице могу да се изнајме у виду претплате и редовно да се мењају.

(Б92)