Јефтина намирница која утиче на ниво шећера у крви :: Semberija INFO ::

 

Јефтина намирница која утиче на ниво шећера у крви


Дијабетес типа 2 све је распрострањенији, а повишен ниво шећера у крви може имати озбиљне посљедице на здравље.

Стручњаци често откривају намирнице и напитке који помажу у контроли шећера у крви, а сада открили да га једно поврће снижава за чак 50 посто.

Налази, који су представљени на годишњем састанку Друштва ендокринолога у Сан Диегу, открили су да лук може "снажно да снизи" висок ниво шећера у крви и укупне нивое холестерола када се даје уз антидијабетик метформин.

"Лук је јефтин и доступан, а редовно се користи у исхрани. Има потенцијал за употребу у лијечењу обољелих од дијабетеса", рекао је водећи аутор студије Ентони Ојиех са Универзитета Делта.

"Лук нема пуно калорија. Међутим, чини се да повећава брзину метаболизма, тиме и апетита, што доводи до повећане конзумације хране. Морамо да истражимо механизам којим је лук довео до смањења глукозе у крви. Још немамо објашњење", додао је Ојиех.

Чињеница је да су својства лука свестрана и врло снажна, због чега се може уврстити међу најздравије намирнице на свијету.

Све врсте лука су љековите, тако да не можете погријешити с избором, преносе Новости.

Грци су га често јели јер су вјеровали да чисти крв од отрова, што је данас потврђено многим студијама, као и његова друга љековита својства.


Глас Српске