ЗЕМЉА У КОЈОЈ СУ ЗАБРАЊЕНЕ ЖВАКЕ, ЗА ПРОДАЈУ СЕ ИДЕ У ЗАТВОР :: Semberija INFO ::

 

ЗЕМЉА У КОЈОЈ СУ ЗАБРАЊЕНЕ ЖВАКЕ, ЗА ПРОДАЈУ СЕ ИДЕ У ЗАТВОР


Foto: Ilustracija
Закони држава широм свијета забрањују различите ствари и најчешће су то опојне дроге и алкохол, а вјероватно нисте знали да постоји држава у којој су забрањене жвакаће гуме.

У питању је Сингапур, а ево и зашто.

Бивши премијер Сингапура, Лее Куан Yеw, у својим мемоарима је описао како су осамдесетих година прошлог вијека жвакаће гуме стварале бројне проблеме. Неодговорни грађани су искориштене жваке масовно лијепили у поштанске сандучиће, кључаонице, дугмад за лифт а улице, степенице и тротоари су стално били прљави што је повећавало трошкове градске чистоће.

Онда је 1987. године званично отворен локални жељезнички систем вриједан 5 милијарди долара, познат као Масс Рапид Трансит (МРТ).

Вандали су почели лијепити жваке на сензоре врата модерних возова узрокујући проблеме. Поправке су биле скупе, а кривце је било тешко ухватити. Тада су законодавци узели ствар у своје руке и у јануару 1992.  Године званично забранили продају и увоз жвакаћих гума.

Одмах након увођења, забрана је изазвала много контроверзи и отвореног пркоса. Многи су ишли у сусједну Малезију како би куповали жваке а онда их је Влада јавно "именовала и осрамотила" како би показала колико чврсто стоји иза овог закона.

Ипак, у Сингапуру се никада није појавило црно тржиште жвакаћих гума, иако неки Сингапурци повремено успијевају прокријумчарити мале количине жвакаћих гума за властиту потрошњу. Након забране, градско вијеће је извијестило о значајном смањењу отпада од жвакаћих гума на јавним мјестима, а ниједна жвака више се није заглавила у врата лифта нити пореметила МРТ системе.

Казна за њихово кријумчарење у земљу је година затвора и 10.000 сингапурских долара (око 7.200 америчких долара). Од 2004, дозвољено је кориштење мале количине жвака у медицинске сврхе. Фармацеути и стоматолози их могу продавати као лијек пацијентима, уз обавезни рецепт.

(Н1)