НЕСТАЈУ АУТО-ПЕРИОНИЦЕ? :: Semberija INFO ::

 

НЕСТАЈУ АУТО-ПЕРИОНИЦЕ?


Foto: Ilustracija
Нанопремази нису велика новост. Већ их има на тржишту и у рекламним материјалима обећавају ефикасно одбијање прљавштине.

Међутим, нови нанопремаз иде још даље и прети будућности ауто-перионица.
Америчка компанија Ацтнано планира да осигура трајно чисте каросерије, очисти прозоре аутомобила од кондензације те заштити пресвлаке и електронику од прљавштине новом формулом нанопремаза, наводи Ревија ХАК.

Прозирни нанофилм може да прекрије цели аутомобил попут друге коже. Премаз одбија прљавштину, штити материјале и има ефекат самочишћења.

За отприлике две године прање аутомобила могло би да постане сувишно с производом који Ацтнано зове наноГУАРД, барем тако тврде проналазачи.

Нанослој би могао да заштити сензоре радарских система аутомобила од наноса прљавштине, снега и леда, што је изузетно важно за функционисање система активне безбедности.

Ацтнано своје премазе жели да понуди и у грађевини као трајну заштиту фасада и прозора, па чак и у домаћинству за заштиту фотеља, тепиха… Компанија такође верује да може да понуди водоотпорне мобилне телефоне и УСБ меморије и слушалице отпорне на зној.

Премаз спречава кондензацију и корозију, може да се наноси директно на сложене компоненте без припреме и не садржи штетне спојеве флуора и халогена.

Предобро да би било истина?

Време ће показати, БМW и Порсцхе су купили учешће у Ацтнану, а озбиљни улагачи често иду уз озбиљне намере и инсајдерске информације.

(Б92)